Dependenţa de importuri ne goleşte buzunarele

Facebook
Twitter

Pe rafturile magazinelor găsim tot mai puţină fasole recoltată în România, iar dependenţa de importuri determină o realitate tristă: în 2012 fasolea boabe s-a scumpit cu aproape 15% comparativ cu 2011, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei.

Singurele produse din coşul de fructe şi legume de bază analizate de experţii Consiliului Concurenţei, care s-au ieftinit în 2012, faţă de 2011, au fost cartofii (23,35%), ceapa uscată (19,38%), cireşele (4,69%) şi merele (-1,45%).

În schimb, campioni la scumpiri în 2012 au fost strugurii, preţurile acestora avansând cu 25,11%, roşiile, care s-au scumpit cu peste 17% şi morcovii care au fost mai scumpi cu 15,38% fata de 2011 .

Trebuie precizat că, în cazul cartofilor, doar 40% din marfa vândută de comercianţi în 2012 a provenit de pe ogoarele fermierilor locali, restul fiind importată. Cum anul trecut marfa lor s-a vândut pe mai nimic, fermierii locali au redus suprafeţele cultivate anul acesta, iar recolta a fost exportată direct de pe tarla. Aşa se face că anul acesta cartofii au fost campioni la scumpiri în primele nouă luni, iar producătorii se aşteaptă ca preţurile să sară de un euro în supermarketuri până la finalul anului.

În cazul strugurilor, doar 15% din marfa vândută în magazine vine din podgorii româneşti. Cum analiştii se asteaptă ca leul sa se deprecieze anul viitor, ne putem aştepta ca preţul strugurilor să îi transforme în produse ,”prea acre”.

Nici la roşii nu stăm mai bine: doar 15% din tomatele vândute provin din sere sau ferme româneşti. Aproape jumătate din roşiile vândute în România provin din state europene, iar 28% din ţări din afara blocului comunitar. În ceea ce priveşte morcovii, mai puţin de un sfert din cei comercializaţi în România provin de pe câmpurile patriei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE