Agricultorii sunt buni de „tras la jug”. Când vine vorba de beneficii, sunt primii pe lista autorităților la capitolul „țepe”.
Agricultura a contribuit semnificativ la creșterea economiei în 2013. Produsul intern brut în trimestrul al treilea din 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul anterior al aceluiași an, potrivit datelor provizorii publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS). Agricultura a avut cea mai importantă contribuție la creșterea PIB-ului, de 2,3%, urmată de industrie (1,9%).
Totuși, rezultatele bune înregistrate de agricultori nu se văd în nivelul de trai al celor de la țară sau în politicile guvernamentale. Acesta lucru se vede și din nivelul veniturilor celor din mediul rural. Capul familiei de la țară câștigă aproape jumătate din suma cu care vine acasă lunar capul gospodăriei de la oraș, potrivit ultimelor date publicate de INS cu privire la veniturile și cheltuielile gospodăriilor. Lunar, capul familiei care derulează activități agricole a adus acasă, în medie, în trimestrul al treilea al anului trecut, 691 lei, față de 1.046 de lei, sumă câștigată de capul gospodăriei de la oraș, în aceeași perioadă.
Totodată, chiar dacă agricultorii au contribuit la creșterea economic, ei au primit lovitură după lovitură, ultima pe listă fiind aplicarea taxei pe contrucțiile speciale, care se aplică de la 1 ianuarie 2014. Taxa se calculează ca procent de 1% din valoarea bunului supus impozitării, respectiv sere, iazuri cu pește sau depozitul în care își ține fermierul persoană juridică cerealele cu care își hrănește animalele din fermă.
Mai mult decât atât, fermierii se plâng că subvențiile nu au ajuns încă în conturile lor.
„Ministrul Agriculturii se laudă peste tot căa făcut plata subvențiilor în avans, După ultima intervenție public pe această temă îmi spune un angajat „Șeful, vezi că își curg banii din buzunar!”. Însă, banii din subvenții nu au ajuns la beneficiari”, a declarat pentru stiriagricole.ro președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)a informat că pe 21 noiembrie 2013 a efectuat plăţi în valoare de 34.740.846 lei (7.785.936 euro) reprezentând avans aferent Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), în contul cererilor înregistrate pentru Campania 2013, pentru un număr de 1.189 de fermieri.