CIR: Taxa pe sere, silozuri, depozite, ferme și heleştee va dinamita prețul alimentelor

Facebook
Twitter

Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei “Forumul Investitorilor Autohtoni 2013” (FIA), organizație care reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc, a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro, trage un semnal de alarmă cu privire la noile taxe pe construcții special, care se vor aplica și la sere, silozuri, depozite, ferme de păsări şi animale, heleştee. Acestea, cumulate cu creșterea aciizelor și a noilor taxe impuse în sectorul energetic vor conduce la creșterea alarmantă a prețurilor alimentelor și la sărăcirea întreprinzătorilor, inclusiv a fermierilor.

După publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 102/2013 privind modificările la Codul Fiscal, CIR apreciază că noile taxe vor afecta macrostabilitatea economică, obiectiv atins cu eforturi uriaşe ale populaţiei şi agenţilor economici. Ca urmare a aplicării măsurilor anticriză s-a reuşit reducerea deficitului bugetar şi a celui de contcurent sub 3%, atingerea unei inflații între 2 şi 3%, precum şi o stabilizarea cursului de schimb în jurul valorii de 4,4 lei/euro.

„Introducerea noilor taxe, în special cele referitoare la accize, redevenţe şi cele pe construcţii, vor avea un impact negative asupra indicatorilor macroeconomici, cu efecte directe şi asupra nivelului de trai al românilor. Creşterea accizării la carburanţi va avea un efect cumulat, “la pompă”, de 0,5 lei/litru. Majorarea redevenţelor la resurse minerale, inclusiv la cărbune, va conduce la creşterea preţului final al energiei electrice. În România, circa 30% din electricitate esteo bţinută utilizând lignit şi huilă. În condiţiile în care material primă reprezintă aproximativ 70% din costurile de producer a electricităţii, o majorare a redevenţelor la cărbune se va resimţi direct în preţul final”, se arată într-un comunicat remis de CIR.

De asemenea, impozitul pe construcţii se va reflecta în preţul final al energiei. Practic, operatorii din sectorul energetic vor fi taxați pentru fiecare stâlp care susține cablurile de alimentare cu energie electrică. Această nouă taxă se traduce prin rotunjirea facturilor achitate de consumatorul final cu circa 1%, potrivit ministrului delegate pentru Energie, Constantin Niță. La această creștere a prețurilor se vor adăuga cele rezultate din aplicarea calendarului de liberalizare a prețului la gaze și energie, convenit cu FMI.

„Conform reglementărilor în vigoare, taxele, impozitele, contribuţiile la fonduri speciale etc. sunt costuri preluate direct în tariful de distribuţie şi transport al energiei şi gazelor naturale, ceea ce înseamnă că se va reflecta în preţul plătit de consumatorul final. Totodată, un impozit de 1,5% pe hidrocentrale, termocentrale etc. se va reflecta în preţul electricităţii produse de acestea. Deja costurile cu energia electrică (prin introducerea subvenţiilor pentru sursele regenerabile şi pentru cogenerarea de înaltă eficienţă), precum şi costurile cu gazele naturale (la care, în urma liberalizării, preţurile producţiei interne s-au majorat cu circa 50%) au devenit extrem de mari. În plus, continuarea liberalizării în ritmul anunţat va conduce, anul viitor, la dublarea preţurilor la gazele naturale din producţia internă pentru agenţii economici”, se mai arată în documentul remis de CIR.

Toate aceste noi taxe vor avea un impact negativ asupra inflației, deoarece combustibilii, gazele naturale, energia electrică şi termică au o pondere mare în Indicele Preţurilor de Consum. În plus, majoritatea produselor şi serviciilor înglobează, unele mai mult, altele mai puţin, şi costuri cu energia şi resursele energetice, majorarea preţurilor acestora se va reflecta, indirect, şi asupra preţurilor bunurilor şi serviciilor realizate în ţară. De exemplu, fermele zootehnice sunt mari consumatoare de energie. Numai din impunerea taxei de 7 eurocenți/litru la carburanți, costurile unei ferme de vaci de lapte se vor majora cu aproape 5%, potrivit estimărilor lui Claudiu Frânc, președintele Confederației Naționale a Crescătorilor de Vaci din România (FCBR).

Pentru agricultori, povara va fi și mai mare. Taxa de 1,5% pe construcțiile speciale se va aplica construcţiilor din agricultură, precum sere, silozuri, depozite, ferme de păsări şi animale, heleştee, ceea ce va conduce automat la creşterea preţurilor mărfurilor alimentare, adică o nouă influenţă asupra inflaţiei, consideră membrii CIR.

„Toate aceste taxe se vor reflecta, inevitabil, în preţurile mărfurilor alimentare, nealimentare şi a serviciilor plătite atât de populaţie, cât şi de către agenţiie conomici”, subliniază CIR.

Toate aceste taxe vor arunca în aer planurile BNR  cu privire la atingerea unei rate anuale a inflaţiei de 1,8% la sfârşitul anului current, şi de 3% la finele anului 2014. Totodată, susține CIR, și cursul de schimb va avea de suferit, în sensul că moneda națională se va deprecia puternic. În aceste condiții, companiile, inclusiv cele cu profil agricol, vor fi forțate să își reducă activitatea, iar românii să consume tot mai puțin.

Consiliul Investitorilor Români recomandă autorităților aplicarea unei set de măsuri menite să contribuie la creșterea economic, din care amintim:

  • Creşterea veniturilor bugetare prin scăderea taxării: revenirea la TVA 19%, reducerea TVA la 9% la alimentele de bază, lărgirea măsurilor de taxare inversă
  • Scutirea de impozit a profitului reinvestit, facilitate urmând să fie acordată pentru achiziţia de echipamente necesare producţiei şi serviciilor, prin posibilitatea de amortizare fiscal integrală, la data achiziţionării sau punerii în funcţiune a echipamentului
  • Eliminarea sistemului “coşului de gaz” pentru toţi consumatorii eligibili, reducerea tarifelor de transport pentru consumatorii întreruptibili, prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor
  • Refacerea sistemului de irigaţii printr-un parteneriat public privat, statul urmând să asigurere sursa de apă, iar refacerea/exploatarea/întreţinerea sistemului să se asigure de către firme private specializate
  • Susţinerea şi promovarea produselor româneşti

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE