septembrie 16, 2021

Deputații au aprobat reducerea accizei la cidru și hidromel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Deputaţii au respins cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.117/2010, prin care se reduce acciza la cidrul de mere şi de pere, precum şi la hidromel de la 100 la 10 euro pe unitatea de măsură, informează Agerpres.

În cererea de reexaminare a legii, formulată de preşedintele României, se precizează că „având în vedere că reducerea nivelului de acciză de la 100 de euro la 10 euro pentru băuturi fermentate liniştite (altele decât bere şi vinuri) nu este justificată şi nici fundamentată economic prin motivarea amendamentului introdus, considerăm că o asemenea reglementare nu este oportună, fiind de natură să aibă impact negativ asupra bugetului de stat”.

Proiectul prevede că acciza pentru băuturile fermentate liniştite, altele decât bere şi vin, este de 10 euro pe unitate de măsură faţă de 100 de euro, cât fusese fixată de Guvern în varianta iniţială a ordonanţei. Potrivit actului normativ, băuturile fermentate liniştit sunt cidru de mere şi de pere şi hidromelul.

Conform notelor explicative, cidrul se defineşte ca o băutură alcoolică obţinută din fermentarea sucului de mere, respectiv pere. Hidromelul de vin este „o băutură preparată prin fermentarea unei soluţii de miere în apă căruia i s-a adăugat vin alb, substanţe aromate şi altele”.

Proiectul de act normativ a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE