După ce Parlamentul a consfințit prelungirea termenului privind aplicarea taxării inverse la cereale, se pare că Guvernul nu dorește să ma renunțe la această măsură.
Astfel,a fost liminatdin prevederile legale în vigoare termenul de 31 mai 2014, ca termen limită pentru aplicarea taxării inverse la cereal, iar măsura ar putea fi aplicată până în 2018, potrivit unui document oficial. Principalul argument al oficialilor români pentru susținerea măsurii este acela că îi lasă pe evazioniști fără obiectul muncii, în sensul că elimină firmel care nu plătesc taxa pe valoarea adăugată (TVA).
Trebuie precizat că oficialii Comisiei Europene au atras atenția Guvernului, în primăvara acestui an, asupra faptului că taxarea inversă la cereal nu ar trebui folosită sistematic pentru a compensa „o supraveghere inadecvată” de către autorități. Astfel, mai- marii de la Bruxelles le-au transmis autorităților române că trebuie să găsească arme mai bune pentu eliminarea evaziunii, cum ar fi reformarea sistemului de taxe și impozit și întărirea controlului.
Prin introducerea taxării inverse la comerţul cu cereale între firme, taxa pe valoarea adăugată este aplicată la finalul lanţului comercial, plata taxei fiind deplasată din sarcina furnizorului în cea a beneficiarului.