zmeura

Taxa pe sere și iazuri: încă nu se știe cine și cum o va plăti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În calendarul aferent lunii mai, publicat de ANAF, este precizată data de 26 mai ca termen de plată al primei tranșe aferentă taxei pe construcții speciale, însă nu există încă normele de aplicare a ordonanței.

Deși “taxa pe stâlp”, cum mai este cunoscută taxa pe construcții speciale, se aplică de la 1 ianuarie 2014, nici până acum Ministerul Finanțelor nu a publicat normele de aplicare ale ordonanței prin care această taxă a fost instituită, iar europarlamentarul democrat-liberal Theodor Stolojan a declarat azi că ministrul Finanţelor Publice ar trebui să-şi dea demisia dacă nu va emite normele metodologice care să clarifice cum se plăteşte impozitul pe construcţii speciale, aşa-zisa taxă pe stâlp.

“Suntem la sfârşitul lunii aprilie şi Ministerul Finanţelor Publice nu a emis normele metodologice care să clarifice, pentru tot mediul de afaceri, cum se plăteşte acest impozit, cine îl plăteşte, la ce-l plăteşte. Aşa cum a fost adoptată legea cu privire la acest impozit pe construcţiile speciale, trebuie să plătească impozitul toate persoanele juridice române şi străine, 1,5% la valoarea brută a construcţiilor din patrimoniu existente la 31 decembrie 2013, pentru care nu se plăteşte impozite pe clădiri, acel impozit care se plăteşte la bugetele locale. Ministrul Finanţelor Publice, dacă nu va face acest lucru în următoarea săptămână, ar trebui să-şi dea demisia, pentru că este de neacceptat un asemenea comportament faţă de mediul de afaceri”, a afirmat Stolojan după şedinţa BPN a PDL.

El l-a criticat în context pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a fost sesizat de către fermieri că, dacă nu se clarifică situaţia acestui impozit pe construcţiile speciale, toţi fermierii care sunt înregistraţi ca persoane juridice trebuie să plătească “la sere, la silozuri, la platforme betoane, la tot ce înseamnă construcţie specială în agricultură”.

“În fapt, discutăm de un impozit pe investiţiile în infrastructură. România este deficitară la infrastructură şi ceea ce a făcut acest Guvern Ponta este incalificabil”, a precizat Stolojan.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, la finele anului trecut, că ordonanţa de urgenţă ar putea fi modificată în Parlament astfel încât să fie excluse de la acestă impozitare anumite zone din agricultură.

“Am avut o discuţie cu vicepremierul Chiţoiu, sunt foarte mulţi parlamentari care au făcut interpelări pe această temă şi eu sper să ajungem la o formă modificată atunci când se va discuta la Parlament această problemă. Modificată în sensul eliminării anumitor prevederi din această ordonanţă. Din punctul meu de vedere, sunt anumite categorii, mă refer la platformele betonate, care sunt în anumite exploataţii agricole, care nu ar trebui să intre în această categorie. Am dat doar un exemplu, dar sunt foarte multe alte exemple. Eu mi-aş dori ca tot sectorul agricol să poată să fie exceptat, dar nu cred că se va putea”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.

Potrivit calendarului ANAF, a doua tranșă din taxa pe construcții speciale trebuie achitată până la 25 septembrie inclusiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE