Taxa pe sere și iazuri, clarificată în două săptămâni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul va stabili clar căror construcții li se va aplica taxa pe construcții speciale.

Conform legislației în vigoare, taxa pe construcții speciale se aplică pe sere, iazuri, heleștee, silozuri sau pătule pentru porumb, ferme zootehnice sau barăci pentru unelte. Taxa se calculează ca procent de 1,5% din valoarea bunului impozitat. Dacă taxa pe construcții speciale va rămâne așa cum este instituită în prezent prin legislație, costurile pe fermă pot crește cu 15%, fapt care va conduce la scumpiri în lanț la alimente, potrivit președintelui Ligii Asociației Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu.

Fermierii ar putea scăpa de această taxă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ieri că în maximum două săptămâni Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 102/2013 va fi revizuită, astfel încât să se clarifice ceea ce poate fi impozitat. Constantin apreciază că tax ape construcții special, mai cunoscută sub denumirea „taxa pe stâlp” cuprinde „în mod greşit” prea multe coduri CAEN. În acest context, șeful de la Agricultură, speră că amendarea ordonanței va reglementa impozitarea, astfel încât să fie corectă, nu un bir pe toate activele din agricultură.

„Eu sper ca săptămâna viitoare, dacă nu peste două săptămâni, să putem să definim foarte clar ce poate fi impozitat, pentru că acolo sunt trecute mai multe coduri CAEN, din punctul nostru de vedere în mod greşit. Vom vedea ce putem să scoatem din acea Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să rămânem cu o impozitare corectă, nu aşa cum s-a propus, a tuturor activelor existente în agricultură în acest moment, unele dintre ele fiind chiar neproductive”, a spus oficialul guvernamental.

Parlamentul va fi cel care va decide modul în care se va aplica ordonanța privind taxa pe construcțiile speciale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE