TVA zero la produsele ecologice și tradiționale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Federația Patronatelor din Turism și Servicii susține inițiativa Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio-România” de a obține TVA redus la alimentele bio.

Dacă ar fi eliminată taxa pe valoarea adăugată la produsele organice, apreciază reprezentanții Federației Patronatelor din Turism și Servicii, măsura ar produce efecte benefice atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă.

„Micii agricultori produc în mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineînțeles mai mari decât cele ale marilor producători, după cum și calitatea produselor este incomparabil mai bună. De aceea, reducerea la zero la TVA a produselor bio și tradiționale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piețe în creștere”, se arată într-un comunicat remis la adresa redacției de Federația Patronatelor din Turism și Servicii.

În felul acesta, se precizează în documentul citat, statul român ar sprijini dezvoltarea pieței locale, dar și promovarea alimentelor bio și tradiționale românești în străinătate, unde acestea au devenit un trend.

„Suntem la această oră în situația în care producătorii din mediul rural, deși în lipsă de bani, mănâncă mai bine și mai sănătos decât orășenii care cheltuie o grămadă de bani pe alimente nesănătoase. Produsele bio și tradiționale ar deveni însă accesibile și orășenilor dacă ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii sută la sută românești, ci și la starea de sănătate a populației”, consideră Dan Matei Agathon, președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii.

În acest context, federația se alătură de aceea eforturilor reprezentanților producătorilor de hrană bio pentru determinarea autorităților să acorde această înlesnire fiscală care va avea efecte benefice multiple asupra românilor, dar și asupra dezvoltării economice într-un domeniu în care România, în loc să fie un mare exportator, reprezintă un jucător neglijabil la această oră.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE