Vicepremierul Daniel Chiţoiu susţine că taxele şi impozitele prevăzute în bugetul de stat pe 2014 sunt destinate mediului de afaceri şi nu îi vor afecta în mod direct pe cetăţeni, deși acestea vor genera scumpiri în lanț, atât la alimente, cât și la mărfurile nealimentare și servicii.

Ministrul Finanțelor a precizat că, la alcătuirea bugetului de stat pentru 2014, s-a avut în vedere lărgirea bazei de impozitare și că noile taxe și impozite se vor aplica firmelor.

„Impozitele şi taxele care sunt prevăzute în legislaţia fiscală adoptate pentru bugetul pe anul 2014 nu sunt decât nişte impozite şi taxe care au avut în principal în vedere extinderea bazei de impozitare şi, de asemenea, sunt adresate mediului economic, nu cetăţenilor în mod direct. Impactul acestor taxe şi impozite nu se regăseşte în mod direct în buzunarele cetăţenilor’, a declarat Chiţoiu marţi în plenul Parlamentului, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de buget pe 2014, citat de Agerpres.

Printre taxele și impozitele care se vor aplica în 2014 se numără suprataxa de 7 eurocenți pe litru la carburanți. Oamenii de afaceri susți că, atât ca urmare a aplicării acesteia, cât și a faptului că Executivul a modificat modul de calcul al accizelor, carburanții se vor scumpi, ceea ce va determina creșterea prețurilor de producție. În acest context, și populația va resimți efectele aplicării noilor taxe și impozite, mai ales că, de la 1 ianuarie 2014, vor crește și tarifele la gaze, atât la cele livrate consumatorilor casnici, cât și celor industriali.