Fonduri europene mai mici pentru Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma Brexit-ului, bugetul fondurilor europene va scadea anual cu 10 miliarde de euro. Acest lucru inseamna ca si alocarea totala ce revine Romaniei se va diminua cu aproximativ 7%, anunta fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu.

„Romania beneficiaza in 2017 de o alocare, vorbim de plati directe, in valoare de circa 1,8 miliarde de euro. La nivel european, in urma Brexit-ului, 10 miliarde de euro vor disparea. Asta inseamna ca si din fondurile europene alocate Romaniei vor disparea circa 7%. Imi e greu sa cred ca celelalte state membre vor suplini diferenta”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimscu, in prezent ministru plenipotentiar la reprezentanta Romaniei la UE, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totala de 9,5 miliarde de euro.

Totodata, fostul ministru al Agriculturii a precizat ca la nivel european au loc dezbateri privind plafonarea subventiilor acordate marilor agricultori, in sprijinul fermelor mici.

„Hogan, comisarul european pentru Agricultura, a mentionat in mai multe randuri ca doreste sa ia bani de la marii fermieri pentru a-i da la cei mici. Se discuta asadar de o plafonare de circa 150.000 de euro de fermier, pe an. Sa nu uitam faptul ca in Romania exista agricultori care primesc pana la 10 milioane de euro. Ar fi o mare provocare pentru acestia. Sa vedem insa cum se vor incheia aceste dezbateri”, a mai spus Achim Irimescu, pentru sursa citata.

Romania ramane in continuare statul cu cel mai faramitat teren agricol din Europa. Unul din mijloacele prin care autoritatile au incercat sa comaseze suprafetele agricole este plata redistributiva, care ofera subventii mai mari fermierilor care lucreaza intre 5-30 de hectare in comparatie cu agricultorii care detin doar intre 1-5 hectare, acestia fiind circa 85% din totalul beneficiarilor de plati directe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE