Fermierii romani care mai cultiva sfecla rosie nu reusesc mai deloc sa isi vanda productia din acest an, din cauza preturilor mici de comercializare, precum si din cauza cantitatilor mari de sfecla rosie care se gasesc pe piata. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Raspunsul este oferit chiar de agricultori, care spun ca foarte multe din fabricile de procesare si-au inchis portile, iar in marile magazine alimentare sunt prezente produse care provin din import.

Ionut Durbacea, in varsta de 38 ani, cultiva sfecla rosie pe un hectar in comuna Lunguletu (Dambovita), un cunoscut bazin legumicol din tara. Desi recolta sa este una bogata, fermierul nu reuseste aproape deloc sa isi vanda marfa. Singura oferta pe care a primit-o a fost de 30 de bani pe kilogram.

„Am o sfecla care a crescut foarte frumos, insa am lasat-o in pamant deoarece pur si simplu nu am avut cui sa o vand. Nu doar eu intampin problema asta, ci tot satul. Am pus un anunt pe internet in care spun ca o vand cu 1 leu/kg, insa mai nimeni nu a fost interesat. Singura oferta pe care am primit-o a fost de 30 bani/kilogram. E sub costul de productie. Ce mai speram e sa o dam la tocat, sa vedem daca avem si norocul asta”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Durbacea.

Sfecla rosie poate oferi productii de pana la 60 de tone la hectar, ne-a mai spus cultivatorul. Cu toate acestea, recolta bogata face ca preturile de comercializare sa fie tot mai mici. „Sfecla are avantajul ca se face repede, cam in 55 de zile, si ofera o cantitate mare la hectar. Insa degeaba, daca pretul e foarte mic. De exemplu, la noi, la Lunguletu, varza se vinde cu 30 bani/kg, in magazine e 1,40 lei, pepenele cu 20 bani/kg, vinetele 50-60 bani/kg”, ne-a mai spus fermierul.

Cultivatorul din Dambovita, care lucreaza in total 6 hectare, spera ca situatia sa se imbunatateasca si pentru sfecla rosie, in contextul in care exista o cerere tot mai mare pentru sucuri. In caz contrar, ia in calcul sa renunte la sfecla rosie si sa se dedice mai mult celorlalte culturi din gospodaria sa.

Pentru cei care intentioneaza sa inceapa o cultura de sfecla rosie este important de precizat ca aceasta se poate planta cel mai bine dupa urmatoarele culturi premergatoare: tomate, mazare verde, cartofi, ardei, castraveti, vinete, ceapa sau verdeturi, in afara de spanac.

Lucrarile de pregatire a solului, pentru consumul in timpul verii, sunt asemanatoare cu cele pentru morcov. Terenul trebuie arat, apoi introdusa freza, pentru a marunti cat mai bine pamantul. In toamna este recomandata o fertilizare cu ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu, iar in primavara cu azot. Din punct de vedere al irigarii, sfecla rosie are nevoie de cantitati ridicate de apa, mai ales in perioada de germinare a semintelor.

Perioada optima de samanare este in luna aprilie, atunci cand pamantul are o temperatura de circa 6-7 grade Celsius, la o adancime de 3-4 cm. De asemenea, sfecla rosie se mai poata semana si intr-o a doua etapa, in luna iunie. Productiile care se pot obtine la aceasta cultura variaza intre 30-40 de tone la hectar.

Share on Facebook
Print Friendly