DNA: Subventii de 90.000 euro acordate ilegal de un functionar APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un functionar din cadrul APIA Hunedoara este cercetat penal in prezent de procurorii DNA, dupa ce in perioada 2011- 2013 a sprijinit o persoana sa obtina pe nedrept fonduri europene in valoare totala de 400.860,56 lei, pentru o suprafata de pamant de 162,97 ha teren, pe care nu o detinea in realitate, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 08.09.2016, a inculpatei Ilioiu Corina Isabela, functionar in cadrul A.P.I.A. – Centrul Judetean Hunedoara – Serviciul Autorizare Plati, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

  • folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, sub forma complicitatii (3 fapte),
  • fals material in inscrisuri oficiale (2 fapte),
  • fals intelectual (9 fapte),
  • fals in inscrisuri sub semnatura privata (2 fapte),
  • fals in declaratii,
  • influentarea declaratiilor.

In perioada 2011- 2013, inculpata Ilioiu Corina-Isabela, in calitate de functionar in cadrul A.P.I.A. – Centrul Judetean Hunedoara – Serviciul Autorizare Plati, a sprijinit o persoana sa obtina pe nedrept fonduri europene in valoare totala de 400.860,56 lei, pentru o suprafata de pamant de 162,97 ha teren, pe care nu o detinea in realitate.

Concret, ajutorul acordat de functionarul A.P.I.A. a constat pe langa acceptarea la plata a dosarului intocmit in fals de catre fermier si in intocmirea unor documente utilizate ulterior in acelasi scop (cereri, adeverinte, diverse formulare, etc).

In contextul derularii prezentei anchete penale, la data de 16 mai 2016, inculpata Ilioiu Corina Isabela a incercat, prin corupere, sa-l determine pe fermierul respectiv sa dea declaratii mincinoase referitoare atat la obtinerea sprijinului nerambursabil cat si cu privire la utilizarea sumelor de bani, respectiv pentru curatarea pasunilor.

In cuprinsul declaratiilor de avere, depuse in anii 2015 si 2016, inculpata Ilioiu Corina Isabela a omis, cu stiinta, sa mentioneze ca are un drept de proprietate asupra unui imobil.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie, se mai noteza in comunicatul DNA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE