Baciu, LAPAR: Din cauza unui functionar s-a intarziat plata subventiilor in zootehnie

Facebook
Twitter

Subventiile pentru zootehnie au fost intarziate din cauza unui singur functionar, care nu a semnat la timp un contract, a anuntat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, la protestul fermierilor din Capitala.

„Din cauza unui manunchi de oameni, care nu si-au facut treaba la timp, un milion de fermieri risca sa-ti piarda afacerile. Nu raspunde nimeni. Eu daca nu platesc o zi darile catre stat, ANAF-ul imi blocheaza conturile sau se uita prin curte sa vada ce am de vanzare (…) Intarzierea platiilor pe zootehnie este din cauza unui functionar, va spun din sursa sigura. Acel functionar si-a permis sa nu semneze un contract, din simplul motiv ca asa a inteles acea doamna. Insa si-a luat salariul in fiecara luna, fara sa fie sanctionata”, a declarat Laurentiu Baciu.

Aplaudat de fermieri, liderul LAPAR a fost dur si la adresa supermarketurilor, care se opun adoptarii Legii 321 privind prezenta la raft a cel putin 51% produse romanesti. „Supermarketurile ne-au amenintat ca pleaca. raspunsul meu a fost plecati si veniti cand va aduc eu. Pana sa veniti voi aici aveam unde sa ne desfacem marfa. Nu aveam marfa cat se cerea pe piata, ori acum, produsele noastre, deosebite, nu mai avem unde sa le vindem. Nu avem nimic cu supermarketurile, pot exista la fiecare scara de bloc, numai ca trebuie sa se integreze conform legilor din tarile comunitare, unde importa numai ce nu produce tara respectiva. Acelasi lucru il vrem si noi. Nu vrem sa fie depozitul surplusului din UE”, a mai spus liderul LAPAR.

Pe scena improvizata din Parcul Izvor au urcat presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, impreuna cu cativa colegi parlamentari, care au anuntat ca in prezent se lucreaza la o serie de acte normative de interes pentru agricultori.

„Astazi eram adunati ca sa discutam modificari la Legea cooperatiei. Va anuntam ca avem de gand sa scutim de impozit pe profit, in primii cinci ani, cooperativele care se infiinteaza. De asemenea, domnul ministru ne-a anuntat ca la negocierile cu cei de la Comisia Europeana exista posibilitatea sa intensificam sprijinul financiar pe proiecte europene pentru cooperative, sa ne ducem pana la 80-90%. Cred ca acesta ar fi un ajutor combinat cu Legea 321 ( privind comercializarea produselor alimentare n.r.). Va mai spun doar atat: toti cei de fata, cei care suntem aici, tot spectrul politic din Comisia pentru Agricultura, toti am votat Legea 321. Legea 321 asa cum este ea, in forma prezentata nu mai seamana cu nicio propunere legislativa initiala. De fapt ea este proiectul dumneavoastra”, a declarat Nini Sapunaru.

Aproape 3.000 de crescatori de ovine si bovine, precum si fermieri din toata tara au protestat marti in fata Palatului Parlamentului, acestia fiind nemultumiti din cauza intarzierii platii subventiilor. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a venit si el in randul protestatarilor, spunandu-le acestora ca isi vor primi toate subventiile pana la data de 30 iunie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE