Presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, considera ca performanta agriculturii romanesti a fost incetinitita deoarece aproximativ 30% din subventii au mers catre „protectie sociala”, nestimulandu-se inovatia, potrivit Agerpres.

„Nu intotdeauna banii au fost alocati acolo unde trebuie. S-au pierdut foarte multi bani si inca se mai pierd. Sume foarte mari au mers in protectie sociala, cred ca peste 30% de fondurile absorbite. Asta a incetinit performanta si din acest motiv nu intotdeauna sumele respective au fost si suficiente ca sa iti dea posibilitatea, intr-un timp relativ scurt, sa iti poti dota exploatatia agricola. Speram ca va veni si ziua in care de la un pupitru sa poti sa iti dirijezi intreaga activitate din exploatatie”, a declarat Laurentiu Baciu, conform sursei citate.

Presedintele LAPAR a mai precizat ca fermierul roman care acum 7-8 ani avea doua hectare a ramas in prezent cu aceeasi suprafata.

„Iti dau dumitale niste bani, care nu ai nicio obligatie, ii mananci, ai luat o rochita si atat. Inapoi nu se mai intoarce nimic, iar pentru o evolutie sanatoasa banul trebuie sa circule si trebuie sa produca in fiecare zi. Acei bani nu mai produc nimic. (…) Ganditi-va ca din cele 10 milioane de hectare, trei milioane de hectare sunt ale celor despre care vorbesc, cu unu, doua sau cu trei hectare. Agricultorul care a avut doua hectare acum 7-8 ani, tot doua hectare are si acum”, a adaugat Laurentiu Baciu.

De asemenea, Laurentiu Baciu a subliniat ca este nemultumit de modificarile aduse Legii 619/2015 privind criteriile de eligibilitate, conditiile specifice si a modului de implementare a schemelor de plati, apreciind insa faptul ca fermierii si-au primit platile integrale aferente anului 2016.

Unul din mijloacele prin care autoritatile au incercat sa comaseze suprafetele agricole este plata redistributiva, care ofera subventii mai mari fermierilor care lucreaza intre 5-30 de hectare in comparatie cu agricultorii care detin doar intre 1-5 hectare, acestia fiind circa 85% din totalul beneficiarilor de plati directe.

De exemplu, pentru Campania 2016, plata redistributiva pentru primul nivel (1-5 hectare) este de 5 euro, iar pentru cel de-al doilea nivel (5-30 de hectare) este de 48,85 de euro la hectar.

Cu toate acestea, in Romania exista circa 750.000 de fermieri care au intre 1-5 hectare.