Ministrul Agriculturii: Romania poate exporta porci vii pe piata europeana si in lume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca Romania va putea exporta porci vii in spatiul comunitar, precum si in tarile terte, dupa ce Comisia Europeana a decis recent scoaterea tarii noastre din Anexa 2 de la directiva 2013/764/CE, care nu permitea punerea pe piata europeana a suinelor vii, informeaza Agerpres.

„Dupa multi ani de lupta, am reusit, in sfarsit, sa scoatem Romania din Anexa 2 de la directiva europeana care nu permitea punerea pe piata europeana a porcilor vii. Practic, dupa 70 de ani, in sfarsit, Romania poate sa exporte porci vii (…), deci ar fi un eveniment intr-adevar remarcabil”, a spus Irimescu, in cadrul unei vizite efectuate la o ferma din localitate impreuna cu ministrul Agriculturii din Arabia Saudita, Abdulrahman bin Abdulmohsen Al-Fadhli.

Comertul cu porci si carne de porc si produse din carne de porc provenite de la firme romanesti au fost interzise pe piata UE in 2003, sub motivul ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine clasice. Patru ani mai tarziu, Comisia a decis sa extinda aceasta interdictie pentru Romania. Nu au existat cazuri de pesta porcina din anul 2007.

„In tot acest proces, nu neaparat este vorba despre cat poate sa exporte Romania maine, ci de oportunitatile care se deschid pentru ca, practic, s-a mai inlaturat o bariera in calea comertului. Asta este extrem de important. Chiar daca teoretic Romania nu este interesata neaparat de o anumita tara, foarte important este sa se deschida oportunitatile si pentru a exporta in tarile terte pentru ca intotdeauna tarile terte judeca dupa regimul pe care il avem pe piata europeana. (…) Dupa 15 zile, cand intra in vigoare decizia adoptata ieri, in mod sigur se vor putea pune pe piata europeana sau piete terte porcinele vii din Romania”, a mai spus Irimescu.

Noua decizie va intra in vigoare la publicarea ei in Jurnalul Oficial al UE.

Restrictiile au fost impuse Romaniei inca din perioada de pre-aderare, iar eforturile factorilor de decizie din administratia romaneasca au fost canalizate pentru dovedirea faptului ca, in tara noastra, virusul acestei boli nu mai circula printre suinele domestice si salbatice, informeaza ANSVSA.

Prin urmare, porcii vii si produsele provenite de la acestia pot circula pentru prima oara de la aderare in spatiul Uniunii Europene, in conditiile derogarilor oferite de sus-amintita decizie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE