Peste 100.000 de romani lucreaza in agricultura in Italia. Multi sunt exploatati si nu li se respecta drepturile

Facebook
Twitter

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, impreuna cu Blocul National Sindical (BNS), au organizat joi o dezbatere cu privire la situatia romanilor care lucreaza in agricultura in Italia, scopul acesteia fiind acela de a aduce la masa discutiilor reprezentanti ai tuturor institutiilor, care ar trebui sa se implice in imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucratorii din agricultura din Italia si pentru respectarea drepturilor pe care acestia le au.

„Potrivit unui recensamant de la finalul lui 2015, prezenta comunitatii romanesti este cea mai numeroasa in Italia. Exista peste 1,2 milioane de muncitori romani in domenii precum constructii, servicii si agricultura, iar numai in agricultura sunt circa 110.000 de romani. Din pacate, nu toti lucreaza legal, exista si munca la negru si la gri, ceea ce inseamna ca numarul lucrator romani din Italia ar putea fi mai mare. Exista, printre cei 110.000, cazuri de exploatare si de nerespectare a drepturilor pe care le au. Birourile noastre le acorda asistenta juridica gratuita, se ocupa de probleme concrete, nu ideologice. Noi denuntam si cazurile de exploatare la autoritatile italiene. Am intalnit si cazuri de exploatare sexuala a femeilor care au fost obligate sa se prostitueze. Ne este greu sa ii ajutam in caz de somaj, pentru ca din Romania vin actele greu, cu intarziere de 6-8 luni, si pierd somajul. Din informatiile pe care le avem noi, cei mai multi romani care lucreaza in Italia in agricultura provin din Moldova si Transilvania.”, a declarat Pietro Ruffolo, reprezentantul Confederatiei Lucratorilor din Agroindustrie din Italia in cadrul dezbaterii „Crearea unui sistem partenerial public-privat pentru reprezentarea lucratorilor romani din agricultura in Italia” organizata de BNS si AGROSTAR.

La randul sau, presedintele AGROSTAR Niculae Stefan a subliniat ca romanii care pleaca sa lucreze in conditii asemanatoare cu sclavagismul in alte tari pleaca din cauza saraciei si pentru ca statul roman nu are politici pentru integrarea acestora pe piata muncii in Romania.„In mediul rural nu exista investitii, nu exista servicii. S-au accesat fonduri europene prin PNDR, dar nu se vad in mediul rural. Necesitatea incheierii unui parteneriat public-privat pentru reprezentarea a lucratorilor romani in agricultura din Italia tine de faptul ca aceste persoane nu au capacitatea de a-si apara drepturile conferite de legislatia italiana, a afirmat presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae.

Doamna Sandra Pralong consilier de stat la Departamentul pentru Relatia cu Romanii din afara Granitelor din cadrul Presedintiei Romaniei, prezenta la dezbatere, a subliniat ca „tot ce atinge demnitatea muncitorilor romani este foarte, foarte important pentru Presedintie”.

Ministrul Muncii Dragos Nicolae Paslaru a declarat ca ministerul pe care il conduce este extreme de interesat de astfel de parteneriate si a sugerat ca propunerile sa se concretizeze prin discutarea si rezolvarea pas cu pas, aratandu-si disponibilitatea de a colabora cu toti factorii implicati.

Dumitru Costin, presedintele BNS a declarat ca nu pot face sindicatele singure totul, ci parteneriatele public-privat sunt necesare. „Sunt multe lucruri de facut si nu le putem face singuri. Vrem sa punem la punct un sistem prin care informatiile sa circule liber”, a spus presedintele BNS.

Anul acesta, AGROSTAR si Federatia Muncitorilor din sectoarele agricol si industrie alimentara FLAI-CGIL si Institutul National Confederal de Asistenta INCA-CGIL din Italia au semnat un protocol pentru acordarea de asistenta gratuita romanilor care vor sa munceasca in agricultura, in Italia, care muncesc deja in Italia, dar si celor care au muncit in Italia, in agricultura, si vor sa se intoarca in tara

Ce trebuie sa stie romanii care lucreaza in agricultura in Italia

 • Contractul italian prevede o durata a zilei de munca de 6 ore si 30 de minute;
 • In Italia, plata pentru o zi de munca in agricultura este de circa 52 de euro;
 • Cine lucreaza in agricultura in Italia, are dreptul la somaj agricol;
 • Daca se intampla un accident de munca, ai dreptul la o indemnizatie;
 • Daca copiii tai au ramas in Romania, ai dreptul la alocatia pentru nucleul familial;
 • Daca ai suportat cheltuieli medicale in Italia, ai putea avea dreptul la rambursarea cheltuielilor.
 • Cetatenii romani care lucreaza in agricultura din Italia sunt platiti cu sume cuprinse intre 15 euro – 25 euro/zi fara a li se incheia contracte de munca valabil incheiate ;
 • Lucratorii romani locuiesc in conditii subumane .

Motivele pentru care cetatenii romani care accepta munca la ”negru” in Italia

 • Lipsa locurilor de munca;
 • Locuri de munca prost platite;
 • Lipsa unor programe de reconversie si formare profesionala adaptate la realitatea economica;
 • Lipsa investitiilor in sectorul agricol, sector care ar putea sa ocupe o mare parte din persoanele din mediul rural, dar si lipsa investitiilor in sectoare non agricole ;
 • Marea majoritate a persoanelor care pleaca la munca in agricultura din Italia nu pot accesa fondurile europene prin PNDR 2014-20120 deoarece nu indeplinesc conditiile de studiu, nu detin suprafete de teren necesare pentru accesarea fondurilor.
 • O lege a zilierilor neadaptata la realitatea socio-economica a Romaniei.

Efectele migrarii fortei de munca in Italia:

Tinand cont de faptul ca provin din zonele rurale cu saracie extrema dar si raportat la faptul ca nu li se incheie un contract de munca, efectul pe termen lung nu poate fi altul decat acela ca aceste persoane sa fie asistate social permanent. Interesul statului Roman ar trebui sa fie acela ca cetatenii sai aflati la munca in Europa sa aiba un contract de munca valabil incheiat in virtutea caruia ar putea sa beneficieze de pensie, de asistenta de medicala si sociala;

Daca ar avea in Italia un contract de munca ar beneficia de dreptul la alocatia pentru nucleul familial ceea ce ar conduce la rezolvarea partiala a problemei legate de copii care raman in tara;

Pe termen lung Romania va avea o problema in zona rurala deoarece atita timp cat persoanele plecate la munca nu au lucreaza in virtutea unui contract si nu li se plateste contributii, aceste persoane nu vor beneficia de drepturi ei ramanand in continuare ”asistati”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE