Dupa ce a cultivat porumb si orzoaica, mai mult in pierdere, un fermier din Ocna Mures, judetul Alba, a decis sa faca o schimbare radicala si sa infiinteze, acum 7 ani, o cultura de lavanda, pe o suprafata de 1,7 hectare. Cu toate riscurile de inceput, agricultorul a castigat pariul, iar in prezent se poate mandri ca detine una dintre cele mai vechi, dar si profitabile culturi de lavanda din Romania.
Fara sa gresim, putem spune ca Ioan Iakob, in varsta de 55 ani, este unul dintre primii cultivatori de lavanda ai noului val. Primul pas in infiintarea culturii l-a facut in 2009, atunci cand, in urma unor discutii cu prietenii, a hotarat ca merita sa investeasca in „aurul mov”, mai ales ca aceasta planta este una perena.
„Am cultivat doi ani la rand porumb si orzoaica, insa din cauza costurilor prea mari la lucrari, am decis ca trebuie sa abandonez aceste culturi. Pur si simplu cheltuiam mai mult decat obtineam. In urma unor discutii cu prietenii, a aparut ideea plantelor perene. Asa am inceput sa ma documentez, sa citesc despre lavanda, si, deoarece in acea perioada erau putini cultivatori, m-am decis sa infiintez o asemenea cultura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Iakob.
Anul trecut, productia de floare verde de lavanda a lui Ioan Iakob a ajuns la circa 6 tone pe hectar, in conditiile in care cultura este una ecologica. „Productia medie la hectar pentru lavanda este de circa 6-7 tone de planta verde, cu tija cu tot. Se poate ajunge si la 8 tone, daca ai un pamant foarte bun. In ceea ce priveste floarea uscata, randamentul este de 4 la 1, adica din 4 kg de floare verde scoti 1 kg de floare uscata”, ne-a explicat fermierul.
Soiul cultivat de Ioan Iakob se numeste Lavandula Angustifolia True, fiind un soi recomandat mai mult in cazul celor care doresc sa obtina ulei esential de lavanda. Cei care doresc sa infiinteze o asemenea cultura trebuie in primul rand sa se asigure ca terenul are o expunere cat mai mare la soare. Nu in ultimul rand, este important de asemenea ca panza freatica sa fie la aproximativ 1 metru.
„Un teren bun pentru lavanda e unul care nu are umbra, adica e expus continuu la soare. De asemenea, ar fi bine ca terenul sa fie un pic in panta si sa aiba un pH cuprins intre 6 si 8. Un alt amanunt important e ca panza freatica sa fie sub 1 m. Lavanda se poate infiinta foarte bine dupa paioase, mai ales ca acestea parasesc repede terenul. Pentru a planta ca la carte, in primul rand trebuie sa ne asiguram ca avem un teren foarte curat. Il lasam 3 saptamani, apoi venim cu un ingrasamant natural, 10-15 tone la hectar. Ulterior, vom face o aratura adanca, de cel putin 25 cm adancime. Inainte de plantare vom face si frezarea, pentru a ne asigura ca avem un pamant cat se poate de bine maruntit”, spune Ioan Iakob.
Din punct de vedere al distantelor de plantare, cultivatorul din Alba recomanda ca butasii de lavanda sa fie pusi la 1,40 m intre randuri si la 60 cm intre plante. „Lavanda are nevoie de putin spatiu, mai ales deoarece atunci cand ploua, ea se lasa in jos si intra una in alta. Plantele nu se mai aerisesc si isi pot schimba culoarea, ceea ce nu e de dorit”, ne-a mai spus fermierul.
O cultura conventionala de lavanda incepe sa produca la circa 20% din capacitate chiar din anul 2. Cu toate acestea, productiile importante apar din anul 3, daca plantele au fost bine intretinute.
Deoarece pentru un hectar de lavanda sunt necesari intre 14.000 – 16.000 de puieti, costurile infiintarii pot ajunge la circa 3.000 de euro, doar pentru materialul saditor, in cazul in care cumparam butasul cu 0,80 lei. „Preturile pentru butasi pot ajunge si la 1,40 lei. Costurile infiintarii unui hectar, cu tot ce este necesar, inclusiv cu achzitionarea butasilor, pot fi de circa 5.000 de euro”, ne-a mai spus Ioan Iakob.
Chiar daca exista costuri substantiale cu infiintarea culturii, lavanda poate deveni o planta profitabila daca este ales si un mod inteligent de valorificare a productiei.
„Eu mi-am cumparat o distilerie mobila din Franta, pentru a face ulei de lavanda. Anul trecut am facut pentru prima data si am avut o productie de 8 litri. Am vandut la pretul de 500 lei litrul. Din pacate, in prezent, fiind multi cultivatori, si pretul a inceput sa mai scada. Pentru 1 litru de ulei avem nevoie de circa 120 kg de floare uscata. De asemenea, se poate obtine si 60-80 litri de apa florala, care si el poate fi valorificat. Pentru a avea preturi mai bune, ar trebui sa ne unim fortele, in cadrul unei asociatii etc. E singura sansa”, ne-a mai spus Ioan Iakob.
Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.