Fermierii romani pot decide viitorul politicii agricole comune

Facebook
Twitter

Comisia Europeana a pus la dispozitia fermierilor din intreg blocul comunitar un chestionar online prin care agricultorii isi potexprima opinia cu privire la modificarile care ar trebui sa survina in noua Politica Agricola Comuna (PAC).

Modernizarea si simplificarea politicii agricole comune (PAC), una dintre politicile pe termen lung ale Uniunii Europene, va permite acesteia sa reactioneze mai bine la provocarile sociale, politice, de mediu si economice actuale.

PAC a fost reformata de mai multe ori. Ultima reforma a fost aprobata in 2013 si aplicata in 2015. Insa de atunci, contextul s-a schimbat semnificativ. Mai precis:

Preturile la produsele agricole au scazut mult, in timp ce incertitudinea de pe piata a crescut (in principal din cauza unor factori macroeconomici si a unor tensiuni geopolitice), motiv pentru care o planificare clara si pe termen lung a sectorului este mai greu de realizat.
In cadrul negocierilor comerciale, se pune mai vizibil accentul pe acorduri bilaterale, mai degraba decat pe cele multilaterale. Prin urmare, interesele ofensive si defensive trebuie cantarite atent, iar sectoarelor sensibile trebuie sa li se acorde atentia cuvenita.
UE si-a asumat noi angajamente internationale. Pentru agricultura, sunt relevante in special cele privind schimbarile climatice (semnate la cea de a 21-a Conferinta a partilor, COP21) si cele privind dezvoltarea durabila (luate prin adoptarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabila). Nu in ultimul rand, se inregistreaza fenomene geopolitice ample, precum migratia pe scara larga.

Toate aceste aspecte alimenteaza o dezbatere publica ampla – se analizeaza daca reforma din 2013 a mers indeajuns de departe pentru a putea raspunde provocarilor legate de echilibrarea sprijinului, de viitorul economic al agriculturii si al zonelor rurale, de grija pentru mediu (ex. ecologizare), de combaterea schimbarilor climatice si de asigurarea unei productii sustenabile de alimente sigure. In plus, PAC ar trebui sa integreze si mai bine evolutiile pozitive din domenii precum sanatatea, comertul, bioeconomia, economia circulara si economia digitala.

Iata de ce, ca parte din programul sau de lucru pentru 2017, Comisia va organiza consultari pe scara larga si va reflecta asupra posibilitatilor de a simplifica si moderniza PAC si de a-i maximiza contributia la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila (ODD) si a celor stabilite prin cele zece prioritati ale Comisiei. In acest sens, se va axa pe anumite prioritati de politica pentru viitor si va tine cont de opinia platformei REFIT, fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel cadrul financiar multianual. Punctul de plecare va fi o evaluare bine fundamentata a rezultatelor politicii actuale.

Linkul unde fermierii pot raspunde la chestionarul online, chiar in limba romana.

Consultarea publica va dura 12 saptamani si va oferi agricultorilor, cetatenilor, organizatiilor si altor parti interesate posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la viitorul politicii agricole comune. Rezultatele consultarii vor fi utilizate de Comisie la redactarea unei comunicari, prevazuta pentru sfarsitul anului 2017, care va cuprinde concluzii privind performanta actuala a politicii agricole comune, precum si optiuni de politica potentiale pentru viitor bazate pe date fiabile.

Rezultatele consultarii publice vor fi publicate online si vor fi prezentate de comisarul Hogan la o conferinta la Bruxelles in iulie 2017.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE