Baciu, LAPAR: subventiile nu vor fi platite mai devreme de martie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reluarea platilor catre fermieri, aferente Campaniei 2016, nu va avea loc pana in luna martie, deoarece autoritatile romane nu au trimis la timp o notificare catre Bruxelles, in luna noiembrie, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), in cadrul Adunarii Generale.

„Din pacate, in continuare, autoritatile nu au puterea sa le spuna fermierilor de ce nu se fac platile. Banii pentru subventii sunt blocati la Comisia Europeana pentru ca Ministerul Agriculturii ar fi trebuit in luna noiembrie, dupa terminarea platilor, sa faca o notificare la Comisia Europeana, notificare care nu a fost realizata. Cand a venit noua conducere, s-au trezit ca nu se pot face platile”, a declarat Laurentiu Baciu.

De asemenea, presedintele LAPAR a precizat ca, in opinia sa, reluarea platilor ar putea avea loc in luna martie.

„Asadar, toate legendele pe care le mai auziti cu subventiile, sa stiti ca sunt false si va pot spune ca pana in martie nu se mai poate face nicio plata. Asta ca sa stiti adevarul. Pentru ca fermierii se tot duc la APIA, insa cei de acolo nu au curajul sa spuna. Vina le apartine celor de la minister, iar cand spun minister ma refer la tot, inclusiv la APIA”, a mai spus Baciu.

O decizie ferma cu privire la sprijinul cuplat (SC) din vegetal si zootehnie, inclusiv pentru Campania 2016, se va lua doar dupa intalnirea bilaterala programata pe 16 februarie, la Bruxelles. Comisia Europeana considera ca mai multe sectoare finantate prin sprijin cuplat nu mai sunt in declin, prin urmare a solicitat oficialilor romani detalii cu privire la eficienta si oportunitatea continuarii subventiilor din SC.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a organizat joi, 9 februarie, Adunarea Generala a membrilor LAPAR, eveniment in cadrul caruia au fost dezbatute cele mai importante probleme din agricultura romaneasca.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, al carei presedinte este Laurentiu Baciu, este o federatie la nivel national, constituita prin asocierea, liber consimtita, a asociatiilor profesionale teritoriale, din agricultura si a producatorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE