Odata cu aprobarea bugetului de stat, fermierii asteapta ca APIA sa reia plata subventiilor. Cei mai nerabdatori sunt crescatorii de animale, mai ales ca acestia nu au primit pana acum niciun ban din Campania 2016. StiriAgricole.ro a solicitat Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura detalii cu privire la subventiile din zootenie.
„La acest moment Agentia depune eforturi pentru finalizarea tuturor verificarilor necesare in vederea inceperii efectuarii platilor catre beneficiarii care au depus in Campania 2016 cererea unica de plata in zootehnie. Numai dupa finalizarea tuturor verificarilor aferente cererilor unice de plata depuse in Campania 2016 se pot stabili animalele/ cantitatile de lapte eligibile si cuantumurile pe cap/tona de lapte”, este raspunsul APIA, la solicitarea StiriAgricole.ro.
Cu toate acestea, surse din cadrul APIA ne-au informat ca o decizie ferma cu privire la sprijinul cuplat din zootehnie, chiar si pentru Campania 2016, se va lua doar dupa intalnirea bilaterala programata pe 16 februarie, la Bruxelles. Comisia Europeana considera ca sectorul nu mai este in declin, prin urmare a solicitat oficialilor romani detalii cu privire la eficienta si oportunitatea continuarii subventiilor din SCZ.
„Comisia Europeana a trimis Romaniei o serie de observatii ca raspuns la notificarea pe care noi am transmis-o la 1 august 2016, pe problema sprijinului cuplat. Practic, oficialii europeni vor sa inteleaga mai bine daca intr-adevar sectoarele care beneficiaza de sprijin cuplat se regasesc in continuare in declin sau dificultate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, secretar de stat in MADR.
Oficialul MADR spune ca Romania are argumente foarte solide pentru a demonstra Comisiei Europene ca sectoarele agricole care primesc sprijin cuplat au nevoie in continuare de banii europeni.
In ceea ce priveste demararea platilor in zootehnie, Dumitru Grigorean ne-a declarat recent ca in prezent APIA lucreaza la definitivarea efectivului eligibil, fiind incheiate controalele. „In prezent se lucreaza la definitivarea efectivului, atat pentru ANT si SCZ. Putem spune ca APIA e in grafic aici, adica nu sunt intarzieri pe partea de procesare a dosarelor”, ne-a mai explicat presedintele ACBCR.
Citeste si: Ce se va intampla cu sprijinul cuplat: strategia MADR la Bruxelles pentru a pastra subventiile fermierilor
Numerosi crescatori de bovine din Romania sunt nemultumiti de actuala stare de incertitudine. „Nu stim ce cuantumuri vom primi in acest an, daca vom primi. Pe langa asta, statul ne mai si impoziteaza subventiile. Nimeni nu este interesat in mod serios de acest sector”, ne-a declarat fermierul Nicolae Stanescu, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Bovine din Alba.
Daca in anii ’90 Romania avea aproape sapte milioane de capete de bovine, in 2016 numarul lor s-a redus la circa 1,3 milioane de capete. Din acestea, anul trecut, crescatorii au fost nevoiti sa sacrifice 450.000 de capete, lichidandu-si astfel numeroase exploatatii zootehnice, potrivit liderilor din sector.