Ministerul Agriculturii anunta cand se vor plati subventiile

Facebook
Twitter

Pentru corecta informare a fermierilor, in ceea ce priveste asigurarea platilor subventiilor de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

Pentru anul de cerere 2016

La data de 28 ianuarie 2017, 8.174 de ferme din judetele Alba, Salaj, Hunedoara, Olt, Caras-Severin, Cluj, Bistrita-Nasaud, Dolj se aflau in intarziere in privinta controlului pe teren.

Pentru aducerea la zi si crearea posibilitatii de finalizare a controlului clasic, etapa obligatorie pentru acordarea sumelor de catre APIA, au fost detasati de la alte centre judetene 262 specialisti cu atributii de control pe teren, in judetele mentionate.

Ca urmare a acestei masuri, in momentul de fata numarul fermelor ramase pentru control a fost redus la 174. Astfel, controlul poate fi incheiat pana la data de 15 februarie, urmand a se proceda la etapele tehnice care urmeaza, respectiv introducerea rapoartelor de control in sistemul informatic.

Au avut loc doua intalniri de lucru cu dezvoltatorul de soft privind imbunatatirea aplicatiei, astfel reusindu-se reducerea termenelor de livrare a functionalitatilor in cadrul aplicatiei pentru demararea platilor finale aferente anului 2016, in sectorul vegetal si zootehnic.

Aceste etape premergatoare au facilitat reducerea termenului de acordare a subventiilor, astfel incat in luna martie sa inceapa platile.

Au fost elaborate si postate pe site pentru dezbatere publica trei proiecte de Hotarare de Guvern (HG) care se afla in verificare la ministerele avizatoare, respectiv:

  • HG pentru aprobarea sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume
  • HG pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul 2016 (ANTZ si SCZ)
  • HG privind stabilirea pentru anul de plata 2016 a cuantumului ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil. (ANT1)

Prin ordinul MADR nr.3/11 ianuarie 2017 au fost aprobate cantitatile de motorina aferente trimestrului III 2016. Valoarea totala a ajutoarelor este 119,1 milioane lei, fiind in intregime incasata de beneficiari.

Pentru motorina aferenta trimestrului IV al anului 2016, centrele judetene ale APIA au obligatia sa intocmeasca si sa transmita centralizatoarele la sediul central, pana in data de 17.02.2017. Acestea vor fi comunicate catre MADR in data de 20.02.2017, in vederea aprobarii cantitatilor de motorina aferente ultimului trimestru al anului 2016.

Pentru anul 2017

In acest moment, se afla in pregatire campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017.

Prin Ordinul MADR nr.18 din 3 februarie 2017 s-a stabilit modalitatea de coordonare a implementarii schemelor de plati directe si a ajutoarelor nationale tranzitorii care se aplica in agricultura la nivelul MADR si al APIA, astfel:

  • 1 martie – 15 mai 2017, sesiunea de depunere/primire cereri unice
  • 1 iunie – 1 iulie 2017, efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plata, esantionarea acestora si transmiterea esantioanelor
  • 1 iulie – 1 octombrie 2017, controlul la fata locului, pentru cererile unice de plata esantionate la controlul in teren
  • 15 octombrie 2017, plata avansului pentru campania 2017
  • 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018, plata regulara a subventiilor aferente anului de cerere 2017

De asemenea, se afla in elaborare ordinul pentru formularul de cerere aferent campaniei 2017, astfel incat toti fermierii din baza de date a APIA sa primeasca invitatii pentru a depune cererile de plata cu respectarea perioadei de depunere a acestora, respectiv 1 martie -15 mai 2017.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE