Fermele de carantină, salvarea crescătorilor care doresc să exporte animale vii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescătorii de animale care își duc efectivele destinate exportului în ferme de carantină le vor putea comercializa peste graniță, chiar dacă în România există focare de Boala Limbii Albastre.

Ca urmare a izbucnirii focarelor de Boala Limbii Albastre, România nu mai poate exporta animale vii. Apariția bolii, pentru prima oară în România, s-a produs într-un moment crucial pentru crescătorii de ovine, care realizau în perioada septembrie-octombrie cele mai mari exporturi de animale vii, către țările arabe. De asemenea, și crescătorii de bovine, care se pregăteau de primele livrări în China, sunt afectați.

„Pe zona de animale vii suntem încă în faza de așteptare pentru că știți deja că a apărut, pentru prima dată în istoria noastră, boala limbii albastre (…) Este normal ca orice stat să își protejeze consumatorii și fermierii”, a declarat Daniel Constantin, după Forumul 16+1, care a avut loc la INDAGRA 2014.

Ministrul agriculturii a arătat că partenerii externi au cerut garanții suplimentare, ca urmare a  apariției focarelor de Boala Limbii Albastre.

„Trebuie să primească garanții că nu exportăm odată cu animalele vii și Boala Limbii Albastre. Acum credem că putem oferi aceste garanții, prin faptul că există ferme de carantină: dacă boala nu apare într-o perioadă de 30 de zile, înseamnă că animalul nu este afectat și după ce ne-am luat aceste măsuri din punct de vedere sanitar-veterinar putem trece și la concretizarea contractelor pe care deja le-au semnat agenții economici”, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În mod normal, ca urmare a focarelor de Boala Limbii Albastre, exporturilor ar trebui sistate doi ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE