Pe ansamblu, perioada 24-30 octombrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în aproape toată țara, potrivit buletinului agrometeorologic, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6…12°C, abaterile termice negative fiind de 1…11°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1…16°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10…7°C, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute semnalȃndu-se în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, fiind condiții de producere a brumei şi înghețului la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 2…15°C, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă înfiinţate până la această dată.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări  temporare ale vântului, în aproape toată ţara. În jumătatea nordică a Moldovei vor predomina ninsorile. Totodată, în prima parte a perioadei, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm/ogor, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Pe suprafeţe extinse din Muntenia, Dobrogea şi Moldova, local în sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţile agrometeorologice menţionate, pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura mai lent în majoritatea zonelor de cultură, iar în depresiunile nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare vor fi stanjenite şi chiar stagnate temporar.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (40-100%) şi răsărire (10-100%), precum şi înfrunzirea (10-40%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă se va afla la germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi înfrunzire (4-14 frunze), îndeosebi în sudul şi sud-estul țării.

Hibrizi semitardivi şi tardivi de porumb se vor recolta de pe ultimele suprafeţe.

Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe.

În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor putea desfășura, pe ansamblu, în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate:

  • Urgentarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adȃnci de toamnă;
  • Continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatului la grâul de toamnă;
  • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de pe ultimele suprafețe.