Soluții pentru maximizarea profiturilor crescătorilor de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Restricțiile impuse ca urmare a apariției Bolii Limbii Albastre (Bluetongue) i-a determinat pe o mână de crescători de oi și capre din întreaga țară să caute noi soluții pentru maximizarea profiturilor.

Dacă ar face toate demersurile pentru a obține certificări în vederea obținerii protecției la nivel european pentru produsele lor și demararea exporturilor individual, costurile ar fi mult mai mari. Așa că, pentru maximizarea profiturilor, cinci producători din județele Neamț, Mureș, Buzău, Sibiu și Cluj s-au asociat și acum vor să obțină protecție la nivel european pentru produsele obținute din creșterea ovinelor.

„Vrem să obținem protecție la nivel european pentru tot ce înseamnă produse obținute de pe urma creșterii oilor și caprelor, de la pastramă și cârnați la caș și urdă”, ne-a declarat Ioan Crăciun, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Miorița din Neamț.

Cei cinci producători dețin împreună aproximativ 5.000 de capete de ovine, iar anul acesta au ratat ocazia de a exporta berbecuți, din cauza restricțiilor impuse ca urmare a apariției Bolii Limbii Albastre (Bluetongue). Ca să nu rămână doar cu pagubă, Ioan Crăciun a sacrificat o parte din animale și a procesat carnea. Însă, vânzarea pastramei fără „patalama” nu îi aduce veniturile scontate.

„Doar 40% dintr-un berbecuț este folosit pentru obținerea de produs finit, restul sunt pierderi. Nu scoatem decât o mică parte din cât am fi obținut dacă exportam berbecuții, munca nici nu o mai pun la socoteală ”, ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Miorița din Neamț.

Pentru el, pierderile generate de restricțiile de export se ridică la circa 27.000 de euro. Însă, dacă produsele procesate ar fi certificate la nivel european, atunci fermierul consideră că ar avea altă putere de negociere cu comercianții și atunci ar reuși să facă și profit din vânzarea de pastramă sau urdă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE