România, un Eldorado al terenurilor agricole pentru investitorii străini. Unde mai sunt de vânzare suprafețe mari, comasate, și la ce preț

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri de investiții sau companii agricole străine investesc sume impresionante pentru achiziționarea de teren agricol în România, datorită prețurilor mici și a calității deosebite a solului. În țările de proveniență, nu se mai găsesc terenuri de vânzare nici cu zeci de mii de euro.

În România, gradul de fărâmițare a terenurilor agricole este foarte ridicat, comparativ cu alte țări europene. Astfel, aproape 99% dintre proprietari au în exploatare circa jumătate din suprafața arabilă a țării.

În aceste condiții, sunt greu de găsit proprietățile mari, comasate, iar cele care sunt scoase la vânzare sunt vânate de străini, dar și de români.

Cei care dispun de resurse financiare pot cumpăra terenuri comasate, cu suprafețe de peste 30 de hectare în județele Olt, Botoșani, Constanța sau Mehedinți. Un proprietar a scos la vânzare un teren în suprafață de 50 de hectare, situat în comuna Gura Padinii, din județul Olt, la un preț de 2.993 euro/hectar. Un teren cu o suprafață apropiată, de 52,66 de hectare, este disponibil și în localitatea Trusești, din județul Botoșani. Prețul este însă mult mai mic, de numai 1.600 de euro.

De asemenea, o firmă din Mehedinți a scos la mezat o suprafață totală de peste 77 de hectare, împărțită în trei loturi, de câte 57, 36,87 și 35,46 de hectare, la un preț de 2.588 de euro/hectar.

În Constanța au fost scoase la vânzare 40 de hectare de teren agricol, comasate, în comuna Siliștea, la un preț de 4.000 de euro.

Chiar dacă sumele sunt prea mari pentru ca un fermier român să își permită să cumpere pământ, prețurile sunt de câteva ori mai mici față de cele cerute de proprietarii din alte țări. Spre exemplu, în Germania un hectar costa în medie aproximativ 15.000 de euro în urmă cu doi ani, iar în Marea Britanie prețul sărea de 20.000 de euro.

În plus, în vreme ce proprietarii români se înghesuie să vândă, englezii țin la pământ. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2014, mai puțin de 50.000 de hectare au scoase la vânzare pe insulă, potrivit unui raport al companiei de consultanță Savills Plc. La noi, de la intrarea în vigoare a noii legi privind vânzarea terenurilor agricole, au fost înregistrate de autorități aproape 15.000 de oferte de vânzare a terenurilor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE