septembrie 30, 2022

Chinezii, interesați de Institutul Național de Cercetare de la Fundulea și fermele de bovine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astăzi a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai provinciei Yunnan din Republica Populară China și ai Ministerului Agriculturii.

Delegația chineză a fost primită, la sediul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), de Mihaela Ciuciureanu, secretar general adjunct al MADR, precum și de Elena Tatomir, director general al Direcției Generale de Politici Agricole și Strategii, Roxana Zarma, director general al Direcției de Relații Internaționale și Afaceri Europene și Mihai Herciu, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurale, a informat MADR.

„Discuțiile s-au axat pe subiecte de interes privind agricultura din România, dezvoltarea rurală, cercetarea și inovarea din domeniu, în acest sens fiind invitați și reprezentanți ai mediului academic, printre care Gheorghe Sin, președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.) care a amintit bunele relații de colaborare cu Republica Populară Chineză pe care A.S.A.S. le desfășoară de peste patru ani de zile. Domnia sa a făcut o scurtă prezentare a activității de cercetare agricolă coordonată de A.S.A.S. în România, subliniind faptul că temele de cercetare se stabilesc împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu fermierii, interesul principal fiind ca acestea să răspundă în primul rând cerințelor fermierilor. De asemenea, președintele ASAS a menționat aprecierea de care se bucură relațiile de colaborare dintre România și China, arătând deschiderea țării noastre pentru orice colaborare menită să fie în beneficiul ambelor state”, se arată într-un comunicat remis de MADR.

La rândul său, directorul general al Direcției Generale de Politici Agricole și Strategii, Elena Tatomir, a făcut o descriere a agriculturii din țara noastră, prezentând îndeosebi potențialul agricol, ponderea culturilor de cereale și legumicole, a livezilor și a viței de vie, situația zootehniei și agriculturii ecologice.

Mihai Herciu, directorul general al Direcției General Dezvoltare Rurală a punctat principalele direcții prioritare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, respectiv dezvoltarea sectorului agricol, protejarea mediului și investițiile pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din spațiul rural. Totodată, a prezentat delegației chineze alocarea financiară pe noul PNDR (9,3 miliarde de euro, reprezentând fonduri de la Uniunea Europeană – 8 miliarde de euro – și restul, contribuția de la bugetul de stat). Viitorul PNDR va sprijini investițiile în active fizice, în exploatații agricole și în unități de procesare, măsurile de intervenție pentru protejarea mediului și climei, dezvoltarea teritoriului, investițiile în infrastructura rurală, etc.

La finalul întâlnirii a avut loc semnarea unui Memorandum între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Provincia Yunnan din R.P. Chineză. Domenii de interes sunt agricultura ecologică, zootehnia şi sectorul de fructe şi legume. Cooperarea în domeniul agricol se va face sub forma schimbului de informaţii şi tehnologii, organizării de seminarii şi conferinţe, schimburi de vizite, programe de instruire pe termen scurt dar şi altele care vor fi agreate de comun acord.

După întâlnirea de la MADR, delegaţia chineză va efectua două vizite în teren: la Institutul Național de Cercetare de la Fundulea și la o fermă de bovine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE