EXCLUSIV. Laurențiu Baciu, LAPAR: Mai dator ca anul ăsta nu am rămas niciodată

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Preţurile produselor agricole au scăzut în 2013 cu aproximativ 50% faţă de anul trecut, în timp ce producţia nu a crescut cu mai mult de 13%, potrivit datelor organizației europene a producătorilor agricoli Copa – Cogeca. Iată de ce fermierii vor încheia anul cu pierderi.

Marii comercianți de cereale au redus cu peste 40% prețurile la cereale vara aceasta. În aceste condiții, chiar dacă 2013 a adus recolte mult mai bogate, comparativ nu doar cu 2012, dar chiar și cu cu rezultatele obținute de agricultori din 1970 încoace, fermierii români nu se pot bucura de roadele muncii lor.

Fermierii au realizat majoritatea investițiilor prin credite. Cum sumele încasate din vânzarea recoltei din acest an sunt mai mici față de 2012, iar costurile de producție au crescut – s-au majorat costurile carburanților, au crescut tarifele la energie electric și gaze naturale, calculele dau cu minus.

“Mai dator ca anul acesta nu am rămas niciodată, așa că din banii de subvenții va trebui să îmi plătesc datoriile”, ne-a precizat Laurențiu Baciu, care are în exploatare circa 2.000 de hectare de teren agricol și este și președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Subvenții întârziate

Numai că subvențiile s-ar putea să vină prea târziu pentru mulți fermieri. Ministerul Agriculturii de abia a stabilit săptămâna aceasta dată suma pe care o va aloca în contul subvențiilor pe suprafață plătite din bugetul național,precum și pentru plata subvențiilor pentru motorină.

Pentru Campania 2013, fermierii vor primi o subvenție pe suprafață (SAPS) de 139 de euro/hectar, din care va fi scăzut un coeficient de 10-12%, reprezentând corecția pentru suprafețele supradeclarate. Astfel, fermierilor le vor reveni circa 125 de euro/hectar. Fondurile reprezintă finanțare europeană. La acestea se vor adăuga plățile naționale complementare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE