EXCLUSIV. Laurențiu Baciu, LAPAR: Nu suntem atât de bogați încât să avem trei fonduri mutuale pentru agricultori

Facebook
Twitter

În prezent, legislația permite înființarea a trei fonduri mutuale care să ofere compensații agricultorilor, în cazul producerii unor calamități naturale. Două mari asociații, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) și Pro Agro, au demarat campaniile de strângere de adeziuni, dar s-ar putea să ajungă să gestioneze în comun același fond.

LAPAR a propus Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților înființarea unui singur fond mutual.

„Poți să faci mai multe fonduri mutuale, dar e nevoie de un fond puternic, care să funcționeze bine, altfel agricultorii își vor pierde încrederea. În plus, nu suntem atât de bogați încât să plătim pentru înființarea mai multor fonduri și apoi pentru funcționarea lor”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Fermierul băcăuan spune că locurile în consiliul director al fondului se vor împărți între cele două mari asociație în funcție de numărul de mebri pe care îl are fiecare la nivel național și de suprafața pe care o au în exploatare aceștia. LAPAR numără 70.000 de membri care dețin și/sau au în exploatare circa 7 milioane de hectare de teren. În acest context, arată Baciu, LAPAR ar trebui să fie cea mai bine reprezentată organizație a producătorilor în Consiliul Director. Până la înființarea și autorizarea fondurilor, atât LAPAR, cât și Pro Agro și-au promovat propriile fonduri și au încercat să atragă membri din rândul fermierilor care au vizitat INDAGRA 2013.

Pe lista solicitărilor propuse deputaților din Comisia pentru Agricultură se numără eliminarea obligativității pentru agriculturi de a se înscrie în fondul mutual, precum și înlocuirea termenului de „proprietar de terenuri” cu cel de „utilizator”. Această modificare a fost necesară, spune Baciu, deoarece există multe situații în care nu s-a făcut dezbaterea succesorială, de exemplu.

În schimb, cei care dețin în exploatare măcar 10 hectare și aderă la fondul mutual ar putea primi un bonus de 4-5 euro din bugetul MADR. Astfel, arată președintele LAPAR, proprietarii cu suprafețe mici vor fi stimulați să se asocieze.

Comisia se va pronunța săptămâna viitoare cu privire la propunerile formulate de fermieri.

Ministerul Agriculturii dorește înființarea unui singur fond mutual pentru agricultori. Președintele Consiliului Director al Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), Alin-Bogdan Buzescu, nu vede cu ochi buni poziția MADR și declara recent că e nevoie de înființarea tuturor celor trei fonduri mutuale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE