septembrie 19, 2021

Primul fond mutual pentru fermieri va fi avizat la începutul lui 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) încep azi să strângă adeziuni pentru înființarea primului fond mutual al agricultorilor din România. Contribuțiile la fond vor fi mici, astfel încât să le poată plăti toată lumea, ne-a precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Ieri, a avut loc o întâlnire a membrilor Consiliului Director al LAPAR cu reprezentanții Băncii Mondiale și ai Ministerului Agriculturii, în cadrul căreia au fost perfectate o serie de detalii legate de înființarea Fondului Mutual LAPAR. România, dacă va reuși să înființeze acest fond mutual, va fi al doilea stat din Uniunea Europeană, după Franța, în care va funcționa o asemenea instituție menită să vină în sprijinul fermierilor.

„Principalii membri fondatori vor fi membrii Consiliului Director al LAPAR. Vor mai trece 3-4 luni până când vor fi încheiate toate procedurile, astfel încât să fie finalizat dosarul. Apoi va fi prezentat spre avizare Comisiei de Acreditare. De mâine (azi, n.r.) se va începe campania de strângere a adeziunilor”, a spus președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Șeful LAPAR a precizat că înființarea acestui fond mutual este o necesitate, în condițiile în care nu mai pot fi acordate despăgubiri pentru agricultori în cazul producerii unor calamități naturale, deoarece această formă de sprijin intră sub incidența normelor europene cu privire la ajutorul de stat.

Valoarea contribuțiilor va fi stabilită în Consiliul Director al Fondului, însă nu vor fi mari. „Cotizațiile vor fi mici ca să le poată plăti toată lumea”, ne-a precizat Laurențiu Baciu.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat în repetate rânduri că instituția dorește înființarea unui singur fond mutual pentru agricultori la nivel național. Legislația în vigoare permite înființarea a trei asemenea asocieri, în condițiile în care un fond trebuie să aibă 30% reprezentativitate la nivel național. Până acum, doar LAPAR și Pro Agro și-au manifestat intenția de a îînființa fonduri mutuale, LAPAR fiind prima formă asociativă care a și demarat procesul de strângere de adeziuni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE