Varujan Vosganian și-a prezentat bilanțul

Facebook
Twitter

Varujan Vosganian şi-a depus astăzi demisia din funcția de ministru al Economiei la registratura Guvernului și și-a prezentat bilanțul celor nouă luni ale celui de-al doilea mandat la Ministerul Economiei.

„Mandatul meu a avut trei direcţii: o direcţie strategică, o direcţie managerială şi o direcţie diplomatică”, a spus Varujan Vosganian, susţinând că Ministerul Economiei s-a achitat exemplar de obligaţiile pe care le-a avut. El a vorbit, în context, de lansarea Strategiei de export şi de finalizarea Strategiei de competitivitate, care trebuia lansată în curând dacă evenimentele erau cu totul altele. Totodată, Strategia de reindustrializare pe componentele oţel, aluminiu, chimie şi industria auto, care are termen scadent în luna noiembrie, se află în grafic.

În privinţa societăţilor şi companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, Varujan Vosganian a declarat că Aversa Bucureşti a fost privatizată, iar Remin Baia Mare, Moldomin, UCM Reşiţa, Fortus Iaşi şi alte companii au fost salvate prin transferarea lor la AAAS, unde din faza de lichidare au ajuns la cea de reorganizare. De asemenea, până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi atrase investiţii la Cuprumin Abrud, Vosganian arătând că Ministerul Economiei a depus in Parlament, în mandatul său, Legea minelor, lege care oferă şansa ca sectorul minier să poată fi revitalizat.

Ministrul a precizat, în acelaşi timp, că negocierile pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea vor începe în această săptămână, cu companii din Israel, Turcia, România şi din spaţiul ex-sovietic. El a spus că, în luna septembrie, pierderile combinatului s-au redus considerabil, după ce în luna august Oltchim a avut pierderi de circa 700.000 euro.

„În orice caz, faptul că, preluat în februarie în moarte clinică, Oltchim continuă să existe, şi-a mărit cifra de afaceri de două ori şi jumătate, nu mai are pierderi şi ieri, înainte de votul din Senat, într-o discuţie la Banca Naţională cu reprezentanţi în domeniul supravegherii, am concluzionat împreună că Oltchim poate fi finanţat prin bănci este, după părerea mea, un mare succes al managementului pe care acest minister l-a făcut”, a afirmat Varujan Vosganian.

În acest context, ministrul a susţinut că a demisionat din funcţie pentru a nu complica şi mai mult situaţia în care se află Executivul.

„Guvernul are de abordat teme complicate. Investiţiile şi consumul sunt foarte reduse, acestea sunt teme care complică situaţia Guvernului”, a explicat Varujan Vosganian.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE