Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, a intervenit pentru modificarea regulamentului privind folosirea semințelor în Uniunea Europeană, astfel încât și micii producători să își poată vinde nestingheriți marfa, cu condiția să o declare.
Fermierii români își vor putea cultiva mai departe soiurile tradiţionale de seminţe, dă asigurări comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș. În plus, agricultorii români vor putea înregistra atât soiurile deja existente pe piață, cât și pe cele noi într-un registru separat, fără nicio cheltuială în plus. Totodată, micii producători vor putea face schimb de semințe între ei, fără piedici.
Comisia Europeană a propus inițial eliminarea semințelor neomologate. Ulterior, cabinetul comisarului Dacian Cioloș a propus o serie de modificări, astfel încât și micii producători să aibă șansa de a fi prezenți pe piață.
„Am creat, cred, prin această propunere, condiţiile ca această parte a producţiei şi comercializării de seminţe realizată de micii producători să poată fi realizată fără oprelişti. Acum, proiectul de regulament va merge la Consiliu şi la Parlamentul European, dar eu sunt convins că şi colegul meu, comisarul Tonio Borg (comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor – n.r.) care este responsabil de acest domeniu, a integrat deja toate aceste aspecte privind micii producători şi circulaţia liberă a seminţelor pe piaţă şi că aceste idei vor fi susţinute de el în continuare şi în negocierile cu PE şi cu Comisia”, a explicat Dacian Cioloș, după deschiderea celui de-al 36-lea Congres Mondial al Viei şi Vinului.
Măsura de protejare a micilor fermieri este necesară, în condițiile în care zece corporații controlează aproape 70% din piața mondială a semințelor, iar acest control corporatist al agriculturii înseamnă că fermierii au mai puține alegeri la dispoziție, potrivit Greenpeace.