EXCLUSIV. Varujan Vosganian: China suspectează UE că are prețuri de dumping la exporturile de vin?

Facebook
Twitter

Decizia Chinei de a face o anchetă privind importurile de vinuri din Uniunea Europeană, după ce Comisia Europeană a decis să taxeze suplimentar importurile de panouri solare din această țară, nu va avea efecte semnificative asupra exportatorilor români de vinuri, ne-a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Oficialul român consideră că autoritățile de la Beijing nu are trebui să suspecteze UE de prețuri de dumping, mai ales în ceea ce privește comerțul internațional cu vinuri, știut fiind faptul că cei mai mari producători mondiali provin din Europa. În ceea ce privește exportatorii români, valoarea schimburilor comerciale în segmentul vini-viticol este redusă, astfel că afacerile producătorilor români nu vor fi afectate de ancheta chinezilor.

Domeniile Tohani, Vinexport Focșani, Cramele Halewood și Murfatlar se numără printre producătorii interni care au atacat de câțiva ani buni piața chineză.

Fără subvenții pentru exporturile de vinuri

Oficiali ai Comisiei Europene au dat asigurări că exporturile de vin europene către China nu beneficiază de subvenţii.

Piaţa din China reprezintă 11,4% pentru exporturile de vin din UE în 2012, în valoare de 763 milioane de euro, conform cifrelor furnizate de CE. Principalii exportatori de vin europeni în China sunt Franţa, cu exporturi de 546 milioane de euro, Spania (89 de milioane de euro) şi Italia (77 milioane de euro).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE