Anul viitor expiră derogarea cu privire la laptele neconform, însă de abia atunci Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, va susține financiar producătorii de lapte în vederea achiziționării de tancuri de răcire.
Ca să primească banii, fermierii trebuie să se unească în asociații la nivelul fiecărei comune. Fiecare asociație va primi cel mult 5.000 de euro, bani din care va trebui să cumpere tancuri de răcire a laptelui.
În total, statul va aloca, sub forma unei scheme de ajutor de minimis, 70,8 milioane de lei. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susține că banii vor ajunge pentru toate cele 3.167 de comune din România și că măsura vizează peste 41.000 de gospodării.
„Practic, vom avea la dispoziție din bugetul anului 2014, imediat în ianuarie 2014, 70,8 milioane de lei pentru a pune la dispoziția celor care înțeleg să se constituie în asociații de crescători de animale la nivelul fiecărei comune din România. Valoarea acestui ajutor de minimis nu poate să depășească cinci mii de euro pe asociație, deci pe comună. Intenția noastră este ca prin aceste discuții pe care le vom avea în zilele următoare, cu ajutorul primarilor, în luna noiembrie și decembrie, să avem o singură asociație de crescători în fiecare comună, mă refer la acei crescători, repet, între 1 și 5 capete, iar acea asociație să achiziționeze singură un tanc de răcire a laptelui a cărei valoare să nu depășească 5.000 de euro. Așadar, în perioada ianuarie-martie 2014, vor putea să vină, după ce vor fi constituiți, cu actul de înființare a acestor asociații, cu factura proformă pentru tancul de răcire pe care vor sa-l achiziționeze, la sediile primăriilor și, mai departe, la sediile Ministerului Agriculturii pentru a beneficia de decontarea acestor sume”, a explicat ministrul Agriculturii, după ședința de Guvern de azi.
Măsura este binevenită, în condițiile în care de la 1 ianuarie nu se mai putea vinde decât lapte conform. Rămâne de văzut cât de bine se vor organiza și primarii pentru a le da o mână de ajutor fermierilor, astfel încât înființarea asociației și achiziționarea tancurilor de răcire să nu dureze prea mult timp iar micii producători să ajungă la sapă de lemn.
Ca să obțină lapte conform, e nevoie de condiții mai bune de igienă la muls, precum și de răcirea laptelui la 4 grade Celsius în cel mult două ore de la muls.