Meniu

Drumul spre insolventa, pavat cu fraude cu fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna octombrie a anului trecut, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane care detineau functii de conducere in cadrul S.C. Romagrafeed 2009 S.R.L., S.C. Casiopeia Spaco S.R.L., S.C. Andrasel Spaco 2011 S.R.L., S.C. Romagra Otis S.R.L. Acum, Romagra Otis este in insolventa.

Firma care se ocupa de insolventa Romagra Otis din Brasov a publicat o notificare astfel incat toti creditorii sa se inscrie la masa credala. Datoriile Romagra Otis depasesc 2,2 milioane de lei.

Anul trecut, firma a fost implicata intr-un scandal de frauda cu fonduri europene, care s-a soldat cu trimiterea in judecata a mai multor oameni de afaceri, in urma unei anchete a DNA.

Astfel, Dudu Gheorghe a fost trimis in judecatat in stare de arest preventiv, in luna octombrie a anului trecut. In sarcina reprezentantului legal al firmelor S.C. Romagrafeed 2009 S.R.L si S.C. Romagra Otis S.R.L s-au retinut doua infractiunii impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene si doua infractiuni de dare de mita.

De asemenea, in sarcina lui Macovei Florin, reprezentant legal al firmelor S.C. Casiopeia Spaco S.R.L. si S.C. Andrasel Spaco 2011 S.R.L., s-au retinut patru infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, doua in calitate de autor şi doua in calitate de complice, si dare de mita.

Sub control judiciar a fost pus anul trecut, in luna octombrie, Brezeanu Florin-Viorel, persoana insarcinata cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Directia Generala Control si Antifrauda (MADR-DGCA), in sarcina caruia s-au retinut patru infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicitatii, si doua infractiuni luare de mita.

Potcovaru Gabriel-Ioan, din cadrul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Brasov (OJPDRP Brasov), a fost pus sub control judiciar. In sarcina sa s-au retinut doua infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicitatii, siluare de mita.

In cazul S.C. Romagrafeed 2009 S.R.L., S.C. Casiopeia Spaco S.R.L., S.C. Andrasel Spaco 2011 S.R.L., S.C. Romagra Otis S.R.L., s-a retinut o infractiune impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2014, inculpatii Dudu Gheorghe si Macovei Florin, in calitate de reprezentanti legali ai firmelor mentionate mai sus, prin folosirea de documente false, inexacte şi incomplete, atat cu prilejul depunerii cererii de finantare, cat şi ulterior, in faza de executare a contractului de finantare şi desfaşurare a procedurilor de achizitii, au obtinut fonduri nerambursabile in valoare de 12.800.344 lei (cca. 3.000.000 euro), dupa cum urmeaza: S.C. Romagrafeed 2009 S.R.L – 3.436.330 lei; S.C. Romagra Otis S.R.L. – 2.692.719 lei; S.C. CasiopeiaSpaco S.R.L. – 3.291.619 lei; AndraselSpaco 2011 S.R.L. – 3.379.676 lei.

Pentru a obtine sumele de bani respective inculpatul Dudu Gheorghe a beneficiat de ajutorul lui Macovei Florin, in sensul ca:

– i-a pus la dispozitie o parte din banii folositi pentru a obtine extrasele de cont necesare dovedirii asigurarii cofinantarii, extrase de cont care au fost depuse in aprilie 2011, impreuna cu cererile de finantare formulate de societatile Romagrafeed 2009 S.R.L. şi Romagra Otis S.R.L,

– s-a ocupat de executarea lucrarilor la cele doua ferme apartinand firmelor Romagrafeed 2009 S.R.L. şi Romagra Otis S.R.L., prin societati controlate de el, la preturi supraevaluate,

Ulterior, dupa incheierea contractelor de finantare, in faza de implementare a proiectelor, Dudu Gheorghe si Macovei Florin au beneficiat de ajutorul acordat de inculpatii Brezeanu Florin si Potcovaru Gabriel, in schimbul caruia acestia au primit diferite bunuri si sume de bani.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:

In perioada 2011 – 2014, inculpatii Dudu Gheorghe si Macovei Florin, oameni de afaceri din jud. Brasov, au urmarit obtinerea de finantare comunitara nerambursabila prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cu depasirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiati, astfel ca au folosit acelasi plan infractional.

In acest program se prevede ca, in cadrul masurii „Modernizarea exploatatiilor agricole”, in sectorul zootehnic valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2.000.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro). Aceste limitari au avut in vedere dezvoltarea pe orizontala a agriculturii prin ajutorul dat cat mai multor beneficiari, cu evitarea concentrarii de fonduri in favoarea doar a catorva aplicanti. In acelasi timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directa in statele membre), se prevede ca nu se efectueaza nicio plata catre beneficiarii in cazul carora s-a stabilit ca au creat in mod artificial conditiile necesare pentru a obtine aceste de plati in scopul obtinerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

Pentru a eluda aceste prevederi si pentru a beneficia de fonduri nerambursabile in valoare mai mare decat plafonul legal (adica de aproape dublu fata de valoarea maxima de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societatile comerciale amintite mai sus, pe care le controlau prin faptul ca, in cadrul acestora, aveau calitatea de administrator si reprezentant, iar asociati erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi.

Folosindu-se de aceste societati, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri si au formulat cate o cerere de finantare in numele fiecarei societati, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR.

Pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societati, inculpatii Dudu Gheorghe si Macovei Florin au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiasi producatori/furnizori. In aceste oferte preturile au fost stabilite in asa fel incat valoarea totala a cheltuielilor eligibile astfel rezultata sa se situeze cat mai aproape de limita maxima si sa permita o valoare cat mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro in fiecare caz).

Intrucat, potrivit PNDR si Ghidului solicitantului, beneficiarii proiectelor sunt obligati sa asigure cofinantarea, cei doi oameni de afaceri au depus extrase de cont emise de unitati bancare din care rezulta ca au imprumutat cele patru societati (fiecare om de afaceri pentru societatile controlate de el) cu sumele corespunzatoare. In realitate, din datele existente in cauza, a rezultat ca aceste documente nu sunt corespunzatoare adevarului, intrucat aceeasi suma de bani a fost depusa consecutiv in numele fiecarei societati comerciale, la cele doua unitati bancare, suma stationand in acel cont doar pana la primirea extrasului de cont necesar dovedirii disponibilului, dupa care era retrasa si virata in numele altei societati.

Ulterior, dupa incheierea contractelor de finantare, in faza de implementare a proiectelor, Dudu Gheorghe si Macovei Florin au beneficiat de ajutorul acordat de inculpatii Brezeanu Florin si Potcovaru Gabriel, persoanele insarcinate cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Directia Generala Control si Antifrauda (MADR-DGCA) si, respectiv, din cadrul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Brasov (OJPDRP Brasov). Acest ajutor a avut la baza relatia de prietenie existenta intre cei doi oameni de afaceri si reprezentantii organelor de control, precum si diverse avantaje materiale obtinute de acestia din urma. In consecinta, in cadrul controalelor efectuate de cei doi functionari, nu au fost evidentiate nici elementele din care rezulta divizarea artificiala a proiectelor de afaceri si nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.

Ajutorul dat de inculpatul Brezeanu Florin celor doi oameni de afaceri Dudu Gheorghe si Macovei Florin a constat in: furnizarea de informatii in legatura cu stadiul cererilor formulate de cei doi, „consultanta” cu privire la neregulile existente in cadrul proiectelor celor doi si cu privire la modul in care aceste nereguli puteau fi acoperite.

In schimbul acestui ajutor, Dudu Gheorghe si Macovei Florin i-au asigurat cazare in cadrul deplasarilor lui Brezeanu Florin in zona Brasovului, i-au dat produse alimentare si sume de bani.

Ajutorul dat de inculpatul Potcovaru Gabriel Ioan celor doi oameni de afaceri Dudu Gheorghe si Macovei Florin a constat in neevidentierea conditiilor artificiale de eligibilitate pentru doua proiecte. De asemenea, acesta din urma a mai oferit celor doi inculpati consultanta şi informatii referitoare la controalele ce urmau a fi efectuate şi la stadiul cererilor de plata formulate.

In schimbul sprijinului acordat Potcovaru Gabriel – Ioan a fost recompensat de Dudu Gheorghe cu suma de 300 euro si produse alimentare.

In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor celor opt inculpati, avand in vedere contributia acestora in calitate de autori sau complici la infractiunile indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

DNA a facut precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE