Perchezitii DNA la APIA Bucuresti si Ilfov, intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene: prejudiciul, estimat la 26 de milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Procurorii DNA fac perchezitii luni la sediile Agentiilor de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Bucuresti si Ilfov, intr-un dosar in care sunt vizate fapte asimilate celor de coruptie si fraude cu fonduri europene, din perioada 2012, ancheta in aceasta cauza fiind sprijinita si de OLAF, informeaza Mediafax.

Mai multi directori de la APIA Bucuresti si Ilfov sunt vizati in dosarul in care luni au loc perchezitii la sediile celor doua institutii, intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene, iar prejudiciul este estimat la 26 de milioane de euro, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in acest dosar sunt vizati directori ai Agentiilor de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Bucuresti si Ilfov, suspectati de fraude cu fonduri europene, iar la finalul perchezitiilor acestia vor fi dusi la DNA central pentru audieri.

Sursele judiciare citate au mai declarat pentru MEDIAFAX ca in acest dosar prejudiciul este estimat la 26 de milioane de euro, bani din bugetul Uniunii Europene.

Procurorii fac 18 perchezitii in judetele Dambovita, Ilfov, Giurgiu si in municipiul Bucuresti, dintre care trei in sedii ale unor institutii publice si restul la domiciliile unor persoane si la sediile unor societati comerciale.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA). Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si in cadrul masurilor de piata pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).

Romania este tara in care Oficiul European de Lupta Antifrauda a facut, in 2014, cele mai multe investigatii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmata, la mare distanta de Ungaria si Bulgaria, potrivit raportului de activitate al institutiei pe anul trecut.

Nu este prima data cand procurorii DNA fac perchezitii la APIA. In 2014, fostul director al APIA, Gheorghe Benu, a fost retinut. Gheorghe Benu detine functia de director executiv adjunct la APIA Ilfov.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE