Săptămână de foc pentru APIA: „Dacă nu ne primim subvenția până de Paște, pe 15 aprilie venim în București!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) vor avea mult de lucru săptămâna aceasta, când vor începe să primească cererile de subvenție, dar trebuie să facă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) pentru bovine.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat joi că statul va achita subvențiile pentru bovine până la Paști, în vreme ce subvențiile pentru ovine au început deja să fie plătite.

„S-au plătit de două zile subvențiile pentru ovine, iar în perioada următoare vom să plăti și pentru bovine. Ne-am angajat în fața crescătorilor că până la Sărbătorile Pascale vor avea subvențiile și pentru bovine”, a afirmat Constantin, după o întâlnire cu reprezentanții fermierilor din sectorul zootehnic care au protestat joi în Piața Victoriei.

Ministrul a explicat că întârzierea plăților a fost provocată de cauze externe întrucât accesul Agenției de Plăți la baza de date „a fost restricționat o anumită perioadă”.

„Pentru crescătorii de ovine am primit datele ceva mai devreme și am efectuat plățile imediat. Astăzi fondurile sunt în conturile fermierilor”, a afirmat Constantin.

La începutul ședinței de guvern, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii să se întâlnească și să discute cu reprezentanții fermierilor din sectorul zootehnic care protestau în Piața Victoriei.

Protestul ar putea fi reluat dacă nu se va efectua plata ANT la bovine până de Paște, a avertizat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine (FCBR). Acesta a precizat că, dacă fermierii nu vor avea banii în cont de Paște, vor veni pe 15 aprilie în București.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE