Daniel Constantin: Fermierii romani isi doresc sa cultive soia modificata genetic

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca toti fermierii romani isi doresc sa cultive soia modificata genetic, precizand totodata ca acest tip de culturi trebuie aprobate mai intai de organismele europene si internationale.

Daniel Constantin a venit cu precizari pe acest subiect in conditiile in care Romania putea sa comunice Comisiei Europene, pana pe 2 octombrie, daca intentioneaza sa interzica in viitor cultivarea organismelor modificate genetic.

„Este o discutie pe care o vom dezvolta în viitor, pentru ca va ramane, cel mai probabil, asa cum spune si Comisia Europeana, la latitudinea fiecarui stat membru daca introduce sau nu organisme modificate genetic. In Romania, nu avem decat cultura porumbului, MON810, care se afla doar pe suprafete extrem de reduse. Din cate stiu, doar un institut mai foloseste în momentul de fata. Ca atare, sigur ca e un termen, pana pe data de 2 octombrie, sa transmitem Comisiei daca interzicem culturile modificate genetic, dar noi avem doar acest porumb pe suprafete restranse, deci nu avem de ce sa notificam Comisia Europeana. Sigur, în momentul în care vom avea soia modificata genetic, aprobata de organismul european si international, atunci vom avea o dezbatere publica. Eu stiu deja raspunsul fermierilor. Toti fermierii, toti cercetatorii îsi doresc aceasta cultura. Sigur ca exista o dezbatere pe care trebuie sa o facem la nivelul societatii, pentru ca sunt foarte multe ONG- uri care militeaza împotriva culturilor de organisme modificate genetic. Vom vedea la momentul respectiv. Trebuie sa facem o discutie ampla si vom avea si societatea pregatita”, a declarat Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

Totodata, ministrul Agriculturii a recunoscut ca in Romania ajung in prezent, din import, cantitati mari de srot de soia modificata genetic, acest lucru fiind insa permis de legislatia europeana.

Un numar de 15 state dintre cele 28 de membre ale Uniunii Europene au comunicat Comisiei Europene ca vor interzice culturile de organisme modificate genetic. Pe aceasta lista regasim: Germania Franta, Austria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda si Polonia.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE