Viorel Matei, preşedintele Camerei Agricole Timiş și unul dintre marii fermieri, spune că noile reguli care se vor aplica la nivel european cu privire la plata subvențiilor sunt extrem de complicate și vor crea mari probleme în România, daca nu se găsește rapid o soluție la nivel național.
„Am citit noul Regulament de 3 ori, a patra oară am ieșit nebun! Noi fermierii am făcut o comasare nelegiferată, iar acum ne vor destrăma solele. În baza contractelor de arendă, s-au făcut schimburi lucrative între fermieri, pentru a putea lucra sola cea mai apropiată de bază (…) Cu noile reglementări, riscăm să nu mai lucrăm 30-40% din suprafețele pe care deja le-am comasat și însămânțat în toamnă”, a declarat Viorel Matei, în cadrul unei conferințe.
Practic, normele de acordare a subvențiilor impun ca funcționarii APIA să verifice în teren dacă suprafața pentru care se face plata există, a fost cultivată și există documente care permit arendașului să o exploateze. Însă, foarte mulți au arendat terenuri răsfirate și, pentru a putea lucra eficient terenul, au făcut schimburi, fără ca acestea să fie legalizate, dar terenul pentru care se acordă subvenția este lucrat. În alte cazuri, în care proprietarul nu a dorit să arendeze, iar terenul său se afla în mijlocul solei lucrate de un arendaș, s-au realizat schimburi, astfel încât proprietarul a lucrat o altă suprafață, situată în afara solei arendașului.
„Ce să fac cu o fâșie de pământ de 2 metri lățime, dacă eu am 8 metri la semănătoare?”, a declarat Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, în cadrul aceluiași eveniment.
Cei doi mari fermieri i-au cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ca, prin reglementări la nivel național, să soluționeze aceste probleme, astfel încât să nu se fărâmițeze din nou terenurile agricole. În plus, noile reguli, care derivă din schimbarea regulamentelor europene în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC) sunt greu de înțeles și pentru marii fermieri, în vreme ce pentru micii fermieri vor fi aproape imposibil de tradus.