De când se plătesc ANT pentru bovine, ovine și caprine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După discuțiile de azi de la Ministerul Agriculturii, fermierii nu renunță la proteste.

Astăzi a avut o discuție între reprezentanții Agrostar și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, alături de secretarii de stat Daniel Botănoiu și George Turtoi. Fermierii au cerut lămuriri cu privire la plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru ovine, caprine și bovine.

În ceea ce privește plățile ANT pentru ovine și caprine, acestea ar trebui să se finalizeze până miercuri. Suma pe cap de animal va fi de circa 28 de lei, fiind vorba de peste 9 milioane de animale eligibile la plată. Crescătorii de oi au cerut ministerului să vină cu o formă de sprijin suplimentară și li s-a spus că se analizează posibilitatea acordării unui ajutor de minimis.

Referitor la plata ANT pentru bovine, aceasta a întârziat ca urmare a unor deficiențe în sistemul de evidență a animalelor gestionat de ANSVSA. Până la sfârșitul acestei săptămâni ar trebui finalizată evidența bovinelor, iar de pe 6 aprilie să înceapă efectuarea plăților.

De asemenea, fermierii au cerut ministrului Agriculturii să transfere ANSVSA în subordinea MADR, astfel încât registrul cu evidența animalelor să conțină date la zi, ceea ce va permite repartizarea subvențiilor doar pentru efectivele care există cu adevărat, evitându-se fraudele.

„Baza de date de la ANSVSA nu este reală, fapr certificat și de rapoartele Curții de Conturi”, ne-a declarat Ioan Crăciun, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița, Neamț.

Fermierii i-au cerut ministrului Daniel Constantin ca asociațiile să avizeze listele cu beneficiarii subvențiilor.

„Am cerut ca listele cu beneficiarii subvențiilor să fie făcute publice și atunci am fi văzut cine fraudează. Am cerut să fim în echipele de control ale APIA. Am fost refuzați”, ne-a precizat Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

Marcel Andrei mai spune că s-a cerut ca medicii veterinari care se ocupă de sănătatea animalelor să fie în subordinea MADR, deoarece politicile de bunăstare se fac la minister și nu la ANSVSA. În plus, fermierii au cerut ca desemnarea medicilor concesionari să se facă pe principii concurențiale, astfel încât fermierii să poată alege cel mai bun practician.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE