Avertisment din partea micilor producători: Ghidurile solicitantului publicate spre consultare pe noul PNDR conțin numeroase inadvertențe și sunt practic imposibil de pus în practică

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Federația Sindicală Terra atrage atenția asupra faptului că beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură ar putea întâmpina probleme în accesarea banilor europeni, din cauza faptului că „Ghidurile solicitantului publicate spre consultare pe noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală conțin numeroase inadvertențe și sunt practic imposibil de pus în practică”, potrivit unui comunicat remis redacției ȘtiriAgricole.ro.

„Ghidurile solicitantului publicate spre consultare pe noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală conțin numeroase inadvertențe și sunt practic imposibil de pus în practică, punând beneficiarii, ca și până acum, în imposibilitatea de a-și putea derula proiectele, ba chiar conducându-i spre situații inadmisibile (pe alocuri chiar ilegale) în urma cărora, aceștia ajung să fie executați silit sau să li se declare proiectele neeligibile după ce ele s-au încheiat. Acestea rămân riscurile asumate de consorțiul care a înțeles să elaboreze viitorul agriculturii românești din birou (noul PNDR), riscuri pe care Federația Terra nu vrea ca agricultorii români să le asume”, se arată în documentul citat.

De asemenea, Federația Terra precizează că fermierii nu au fost consultați în legătură cu noul PNDR.

„Consorțiul desemnat să realizeze noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală aferent perioadei programatice 2014 – 2020, deși are în componența sa o federație sindicală din agricultură (Agrostar), totuși a înțeles să nu consulte sub nicio formă lucrătorii din agricultură, iar noul program va fi doar ceea ce era deja previzibil: un nou program elaborat pe baza statisticilor (care sunt doar statistici), a experienței altor state membre și nicidecum un program bazat pe realitatea fizico-geografică din România și capacitatea agricultorilor de a accesa acest program și de a crește productivitatea propriei lor afaceri”, se mai arată în documentul citat.

Federația Terra critică și faptul că, deși la 1 martie 2015 trebuia să înceapă depunerea de cereri pe suprafață la APIA, acest lucru nu se întâmplă.

„Mai grav, nici nu se cunoaște data la care va începe depunerea cererilor, dar se știe că data de sfârșit este 15 iunie 2015, cu alte cuvinte, termenul nu se prelungește proporțional cu perioada în care nu s-au făcut înscrieri. În aceste condiții, este limpede că foarte mulți potențiali beneficiari vor fi pe de o parte excluși artificial și abuziv de la finanțarea indirectă prin depunerea de proiecte și, pe de altă parte, de la finanțarea directă. Federația Terra vrea să știe cine va răspunde pentru pierderile pe care le vor suferi agricultorii și cine își va asuma public nerespectarea perioadei de depunere a cererilor pe suprafață la APIA”, se mai precizează în documentul citat.

Trebuie precizat că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în această seară variantele finale ale Ghidului solicitantului pentru următoarele sub-măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, astfel:

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE