Tara noastra va fi invitata de onoare la cea de-a 24-a editie a targului european al profesionistilor din zootehnie (Sommet de l’Elevage), organizat la Clermont-Ferrand, Franta, in perioada 7 – 9 octombrie, ultima prezenta a tarii noastre la acest eveniment, cu animale si genetica, fiind consemnata in anul 2008.
La eveniment urmeaza sa participe aproximativ 50 de crescatori de bovine si ovine romani, specializati fie in productia de lapte, fie in productia de carne. Obiectivul principal al vizitatorilor romani este acela de a cunoaste mai bine rasele franceze si de a intra in contact cu exportatorii francezi si cu producatorii de echipamente specifice, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Frantei la Bucuresti, potrivit Agerpres.
Cea de-a 24-a editie a Sommet de l’Elevage va reuni peste 1.300 de expozanti (dintre care 270 internationali din 28 de tari) si 85.000 de vizitatori profesionisti (dintre care 4.000 de vizitatori internationali din 70 de tari), acesta desfasurandu-se pe o suprafata de 17 hectare.
In cadrul targului de la Clermont-Ferrand, regiune situata in „inima” Masivului Central Francez, cea mai importanta zona specializata in cresterea bovinelor de carne din Europa, vor fi prezentate in concursuri 2.000 de animale de inalta valoare genetica — 1 300 de bovine (22 de rase), 400 de ovine (26 de rase) si 300 de cabaline (16 rase). Acest targ reprezinta, totodata, cea mai importanta expozitie europeana de bovine de carne.
In luna mai, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat pentru sursa citata ca francezii vor un parteneriat solid cu Romania, in special cu asociatiile crescatorilor de ovine, pentru a putea aduce genetica lor in tara noastra.
„Romania este tara invitata de onoare la Salonul „Sommet de l’Elevage” de la Clermont — Ferrand, acolo unde se desfasoara cel mai mare targ de animale din Franta. Noi am mai participat cu animale si genetica la aceste eveniment in anul 2008, cand au fost prezenti in jur de 20 de fermieri. Am colaborat foarte bine cu Agentia Ministerului Agriculturii din Franta, pentru a gasi o oportunitate sa trimitem in acest an mai multi fermieri, deoarece suntem tara invitata de onoare. Francezii vor un parteneriat solid cu Romania, cu asociatiile crescatorilor de ovine, pentru a putea aduce genetica lor in tara noastra, sa o dezvolte aici, iar ulterior sa ia carnea de ovine produsa in Romania si sa o duca in Europa, la preturi foarte bune si corecte. Vor acest lucru pentru ca, in prezent, in Europa, carnea de ovine este deficitara”, a declarat, pentru Agerpres, Daniel Botanoiu, pe data de 19 mai 2015.
In prezent, Franta este al doilea exportator mondial de bovine pentru carne si produse lactate, al cincilea producator de lapte de capra si al saptelea producator de lapte de vaca si carne de bovine, genetica animala franceza fiind exportata in mai bine de 90 de tari.
In ceea ce priveste Romania, aceasta se situa la finele anului 2014 pe locul 10 in randul tarilor Uniunii Europene din punct de vedere al efectivelor de bovine, cu un total de 2,06 milioane de capete, dar la coada clasamentului in ceea ce priveste densitatea acestora pe suprafata, cu numai 15,4 animale la 100 de hectare, potrivit Institutului National de Statistica.