Procesarea produselor reprezinta un deziderat important al fermierilor romani, in conditiile in care tara noastra exporta intr-o proportie foarte mare materie prima. Astfel, agricultorii au posibilitatea sa acceseze mai multe masuri de finantare cu fonduri europene, prin PNDR, prin care sa isi realizeze unitati de procesare a produselor.

Una dintre aceste masuri de finanatre este si submasura 4.2a – Investitii in procesarea/ marketingul produselor pomicole. Va prezentam in cele ce urmeaza principiile care stau la baza selectionarii proiectelor de investitii, conform Ghidului solicitantului.

Investitia este destinata exclusiv produselor ecologice – maxim 10 puncte

Se vor puncta proiectele care propun exclusiv investitii pentru obtinerea de produse ecologice conform prevederilor Ordinului 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica.

Investitia este destinata produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel european – maxim 30 de puncte

Se vor puncta proiectele depuse de solicitanti care se afla in arealul vizat de documentatia depusa in vederea inregistrarii indicatiilor geografice protejate (IGP) si a denumirilor de origine protejate (DOP), specialitatilor traditionale garantate (STG) pentru produsele care participa la sisteme de calitate recunoscute la nivel european, precum si utilizarea mentiunii de calitate facultative
”produs montan”, cu respectarea prevederilor din Reg. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare.

Investitia este destinata produselor traditionale – maxim 20 puncte

Se vor puncta proiectele care propun exclusiv investitii pentru obtinerea de produse traditionale conform prevederilor Ordinului 724/ 2013 privind atestarea acestor produse.

Investitia este destinata produselor alimentare obtinute conform unei retete consacrate romanesti – maxim 15 puncte

Se vor puncta proiectele care propun investitii pentru produse alimentare obtinute conform unei retete consacrate romanesti conform prevederilor Ordinului 394/2014 privind atestarea acestor produse.

Investitia este destinata produselor provenite din exploatatii situate in zone HNV – maxim 10 puncte

Se vor puncta proiectele care vizeaza utilizarea materiei prime din zonele HNV (se regasesc in Lista UAT-urilor eligibile pentru pachetele 1 si 2 aferente masurii 10 a PNDR, anexa 8 a ghidului).

Investitia acopera urmatoarele verigi ale lantului alimentar: colectare – depozitare – conditionare – procesare si comercializare directa – maxim 40 de puncte

Se vor puncta proiectele ce propun investitii noi sau de modernizare in cel putin trei componente ale lantului alimentar. Solicitantul demonstreaza ca are unitate de procesare in functiune sau isi propune prin proiect investitii in procesare. Solicitantul demonstreaza capacitatea de comercializare directa sau isi prevede prin proiect investitii in componenta de comercializare.

Investitia acopera urmatoarele verigi ale lantului alimentar: colectare – depozitare – conditionare – procesare – maxim 25 de puncte

Se vor puncta proiectele ce propun investitii noi sau de modernizare in cel putin doua componente ale lantului alimentar. Solicitantul demonstreaza ca are unitate de procesare in functiune sau isi propune prin proiect investitii in procesare.

Investitia acopera urmatoarele verigi ale lantului alimentar: colectare – depozitare- conditionare – comercializare – maxim 20 de puncte

Se vor puncta proiectele ce propun investitii noi sau de modernizare in cel putin doua componente ale lantului alimentar, dintre care obligatoriu una este depozitarea.

Operatiuni care vizeaza cel putin o componenta ce completeaza integral lantul alimentar integrat – maxim 15 puncte

Se vor puncta proiectele care vizeaza cel putin o componenta ce completeaza integral lantul alimentar, realizat prin intermediul membrilor OIPA recunoscute.

Investitia este realizata de un grup de producatori sau de o cooperativa – maxim 20 de puncte

Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile pentru submasura 4.2a – „Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”:

  • Intreprinderi micro si mici – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 900.000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare);
  • Intreprinderi mijlocii – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 1.100.000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare).
  • Intreprinderi mari – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 1.000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 1.500.000 euro pentru proiectele care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare);

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

Share on Facebook