Cum obtine un cultivator de soia productii de 4,5 tone la hectar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Culturile de soia se pot dovedi profitabile nu doar din perspectiva subventiilor, ci si datorita productiilor obtinute. Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens este ferma Maria Trading, din judetul Giurgiu, acolo unde se produc si 4.500 de kilograme de boabe de soia pe hectar.

Despre secretele prin care se pot obtine productii mari de soia am discutat cu directorul tehnic al fermei din Prundu, inginerul Stefan Mihalcea. Acesta afirma ca inclusiv fermierii mici pot avea productii bune, daca au terenuri in zona de lunca.

„Cum s-a termiant recoltarea orzului, in spatele combinei, fara nicio lucrare de pregatire, vine semanatoarea pentru soia. Asa procedam noi. Realizam acest lucru, deoarece beneficiem de conditii bune de sol aici in lunca Dunarii, mai ales in ceea ce priveste irigatia. Adancimea de semanat pe care noi o folosim este de 3-4 cm, pentru cultura dubla, in functie de umiditatea solului in momentul semanatului. Daca terenurile sunt mai nisipoase se poate merge pana la maxim 5 cm adancime de semanat”, explica ing. Stefan Mihalcea, pentru StiriAgricole.ro.

Un alt avantaj al culturii duble subliniat de Stefan Mihalcea este ca soia are capacitatea sa lase in pamant circa 30 kg azot subtanta activa. „Aceasta soia cultura dubla imi asigura o cantitate de azot substanta activa echivalenta a 100 kg azotat de amoniu la hectar, ceea ce inseamna ceva”, spune ing. Stefan Mihalcea.

Un alt element foarte important pentru cei care vor sa aiba productii mari de soia este sa pastreze umiditatea din sol, deoarece aceasta planta are nevoie de apa pe toata perioada de vegetatie.

„Cand semanam soia, in primavara, in conditiile terenurilor pe care le avem noi, cautam sa facem cat mai putine sau deloc pregatiri ale terenului in vederea semanatului. Noi facem pregatirea terenului din toamna anului precedent primaverii in care semanam soia. De ce facem asa? In primul rand, daca am face pregatirea terenului in primavara, e adevarat ca am distruge buruienile rasarite, insa pe de alta parte, apa care este in sol s-ar evapora fix pe adancimea de semanat. Neintervenind primavara, pastram apa in sol, in schimb avem buruieni, semanam printre acele buruieni care sunt la data semanatului si imediat dupa semanat, pana la rasaritul culturii, erbicidam. Combatem buruienile rasarite pana cand soia iese la suprafata, pastrand in acelasi timp apa in sol”, explica Stefan Mihalcea.

Chiar daca nu sunt recomandate de toti specialistii din agricultura, ferma de la Prundu foloseste fertilizari pe baza de azot, prin intermediul carora poate atinge si productii de 4,5 tone pe hectar.

„Noi mai folosim cam 200 kg pana la 300 de kg ingrasaminte lichide cu azot care inseamna o substanta 60-90 kg azot substanta activa pe hectar. Unii recomanda asa ceva, altii nu. Societatea la care sunt eu isi permite o asemenea fertilizare, pentru ca soia sa realizeze un maxim de productie la hectar. Noi la soia nu facem productii sub 4 tone la hectar. Productia noastra ajunge chiar si la 4,5 tone”, mai spune Stefan Mihalcea, pentru StiriAgricole.ro.

Cei care cultiva soia trebuie sa fie atenti si la daunatorii acestei plante, precum acarienii sau moliile de soia.

„Daunatorii cei mai periculosi la soia acarienii, niste paduchi de frunza, si molia. La acesta din urma, nu fluturele in sine este problema, ci larva care se hraneste cu pastai si chiar cu boabe din pastaie, pana cand boabele ajung la maturitate. Daca nu se iau masuri daunele pot fi mari”, avertizeaza Stefan Mihalcea.

Suprafata cultivata cu soia a crescut anul acesta cu circa 15.000 de hectare fata de nivelul inregistrat anul trecut, atunci cand in tara noastra existau aproape 75.000 de hectare cu soia. Ministerul Agriculturii va introduce incepand din acest an un sprijin cuplat pentru cultura de soia in valoare de 325 de euro pe hectar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE