Datorita introducerii sprijinului cuplat de 325 de euro pe hectar, fermierii romani au inceput sa fie tot mai interesati de cultura de soia, o planta extrem de apreciata in furajarea animalelor.

In ultimii ani se poate remarca o crestere a suprafetelor cultivate cu soia in Romania. Numai in 2015, agricultorii romani au insamantat o suprafata cu circa 15.000 de hectare mai mare de soia fata de cea inregistrata in 2014, atunci cand in tara noastra existau aproape 75.000 de hectare cu soia.

Pe langa dezbaterile privind cultivarea sau nu a soiei modificata genetic, este important sa cunoastem cateva aspecte deosebit de importante in legatura cu tehnologia de cultivare a acestei plante.

In primul rand, soia este o planta apreciata pentru continutul sau mare de proteina bruta (30%), pentru continutul sau de ulei (17-25%), precum si pentru aportul sau de azot in sol prin nodozitatile de pe radacini.

Pentru a se dezvolta corespunzator, soia are nevoie de o temperatura medie de circa 25-27 grade Celsius, ziua, si putin peste 20 grade Celsius noaptea. Cele mai timpurii soiuri au o perioada de vegetatie de aproximativ cinci luni.

Cele mai bune tipuri de sol pentru a cultiva soia

Cele mai bune soluri in vederea cultivarii soiei sunt cernoziomurile, solurie aluvionare, precum si cele brun-roscate, in special cele din zonele Banat si Crisana. Totodata, fermierii pot cultiva cu succes soia si in zona Campiei Romane.

O cultura premergatoare foarte buna pentru soia este cea de grau, cat si cea de porumb. O serie de teste in camp au aratat ca productia de soia poate creste simtitor daca este cultivata dupa grau, cel putin in zonele de sud.

Irigarea culturii de soia

La soia, avem cel putin trei perioade in care necesarul de apa este foarte important. Prima perioada are legatura cu intervalul de crestere vegetativa cand radacinile sunt dezvoltate peste 60% in lungime. O a doua perioada se refera la faza de inflorire – fructificare pana cand deja s-au format trei sferturi din pastai. Ultima perioada corespunde cu maturitatea cand lipidele sunt acumulate si, de asemenea peste 80% din proteine.

Soia consuma cea mai mare cantitate de apa din sol in perioada infloririi si a formarii pastailor. In aceste 50-60 de zile se consuma cam 15-20% din cantitatea de apa totala. Lipsa apei perturba si activitatea din bacteriorize precum si fotosinteza sau transpiratia. Mai mult decat atat, in jur de 80% din substantele minerale sunt preluate in intervalul cuprins intre cresterea pastailor si maturitatea semintelor.

Ce soiuri de soia putem folosi cu succes

Pentru a beneficia de sprijin cuplat pentru cultura de soia in, fermierii trebuie sa utilizeze samanta certificata de provenienta romaneasca. Va prezentam 3 soiuri de soia omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda:

Soiul de soia Cristina TD este un soi timpuriu cu un potential de productie de circa 4.930 kg/ha, cu o pretabilitate foarte buna la recoltatul mecanizat. Soiul dispune de un procent de 41,3 % proteine si de 20,4% grasimi.

Un alt soi omologat la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda este si soiul Darina TD. Acesta este soi timpuriu, cu pretabilitate foarte buna la recoltatul mecanizat, cu un bob cu hilul deschis la culoare. Perioada de vegetatie este de 123 zile, proteine: 40,9 %, grasimi: 21,0%. Potentialul de productie este de 4.680 kg/ha.

Inca un soi important, omologat la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda, este si Felix, acesta fiind un soi soi timpuriu cu pretabilitate buna la recoltatul mecanizat. Contine proteine: 41,5%, grasimi: 20,2 %, perioada de vegetatie este de 122 zile, iar potential de productie atinge 4.100 kg/ha.

Pregatirea terenului si semanarea

Prima operatiune pe care trebuie sa o facem atunci cand dorim sa infiintam o cultura de soia, la fel ca si in cazul altor plante, este sa realizam o aratura adanca de toamna. Insamantarea culturii de soia se aseamana faorte mult cu cea a porumbului. Pregatirea patului germinativ se face in primavara atunci cand temperatura solului permite. Ulterior se face o nivelare a terenului, si dupa aceea se trece la operatiune de tratare a semintelor cu fungicide.

Perioada optima de semanare a soiei este atunci cand temperatura solului atinge 7 grade Celsius.

Cea mai mica distanta intre randuri pleaca de la un minim 12,5 cm si ajunge pana la 25 cm. Distanta de 50 cm intre randuri este cea care permite cel mai bine masinilor si utilajelor agricole sa efectueze lucrari in cultura. La aceasta distanta, densitatea plantelor este de circa 400.000 de plante la hectar, mai exact circa 50-60 de boabe pe metru patrat.

In ceea ce priveste lucrarile de intretinere, fermierul trebuie sa acorde o atentie sporita combaterii buruienilor.

Dupa 30 zile de la germinare, radacina principala poate sa patrunda in sol 40-60 cm, in timp ce radacinile laterale se dezvolta aproximativ orizontal pe lungimi de 20-25 cm.

Combaterea bolilor si daunatorilor la soia

Pentru cultura de soia, una dintre cele mai frecvente boli care pot aparea este mana, aceasta provocand pagube importante. Principalele tratamente care se pot aplica sunt fungicidele de sinteza, mai ales in sezoanele propice atacului de mana. In ceea ce priveste daunatorii culturii de soia acestia pot fi paianjenul (Tetranychus urticae), precum si musca cenusie. Ambii daunatori pot fi combatuti cu insecticidele consacrate.

Recoltarea soiei

Momentul recoltarii este stabilit de starea pastailor care nu trebuie sa ajunga in faza de uscare, in care pierderile datorate scuturarii sa fie prea mari. Pastaile trebuie sa fie insa suficient de uscate pentru a putea elibera semintele in mijloacele de recoltare folosite. Culoarea pastailor trebuie sa fie inchisa iar semintele sa fie tari si sa aiba culoarea si luciul specifice. Recoltarea se face cu combine care trebuie sa sufere adaptarile impuse de teren: viteza de inainte sub 5km/h, turatia batatorilor de 400-500 rot/min, iar distanta intre batator si contrabatator sa fie de 3 cm la intrare si 8-15 cm la iesire.

Surse selective: Ing. M. Constantinescu, Ing. Gh. Sinulescu, Cultura plantelor pentru ulei, Editura M.A.S.T., 2014.

Share on Facebook