Chiar daca in Romania este o planta aproape necunoscuta, soții Sipos, din Satu Mare, au avut curajul sa planteze, acum doi ani, prima lor cultura de aronia, pe o suprafata de un hectar. Dupa multa munca, dar si multa pasiune, cei doi satmareni isi privesc cu bucurie plantatia de aronia si se pregatesc chiar de recoltare.
„Ne apropiem incet, dar cu pasi siguri de recoltare. Arbustii de aronia i-am plantat in anul trei de viata. Adaptarea s-a facut insa destul de greu pot spune. In prezent, cultura de aronia se prezinta foarte bine. Nu sunt foarte inalti arbustii, dar sunt foarte ramnificati. Avem circa 500 de grame de fructe pe arbust. Vom incepe recoltarea prin august. Perioada optima de recoltare este dupa 15 august. Nu sunt la maturitate momentan”, povesteste Simona Sipos, pentru StiriAgricole.ro.
Chiar daca provin dintr-o zona cu traditie in cultivarea capsunilor, numarul mare de producatori, cat si preturile mici i-au facut pe sotii Sipos sa se reorienteze catre cultura de aronia, putin cunoscuta de catre romani.
„Cea mai grea dintre problemele cu care m-am confruntat in acesti doi ani este ca planta nu este cunoscuta. Va spun sincer. De cand le-am plantat, le fac reclama si incerc sa le explic tuturor ce este aronia si la ce foloseste. In Romania mai nimeni nu stie ce este aronia. In rest, pot spune ca am mai avut mici probleme legate strict de agricultura. Normal, in primul an s-au adaptat mai greu, iar in al doilea an, in perioada infloriri, a trebui sa avem o grija mai mare de ele. Probleme mari insa nu am avut”, spune Simona Sipos.
Sotii Sipos au utilizat pentru hectarul infiintat cu aronia 1.250 de plante, distanta dintre randuri fiind de 3 m si, intre plante, de 2 m. De asemenea, din punct de vedere al fertilizarilor, acestia au folosit doar gunoi de grajd si dolomita amorfa, cultura fiind realizata in regim ecologic.
„Un alt aspect deosebit de important pentru aronia este irigarea. Fructele au nevoie de apa. Noi am folosit sistemul de irigare prin picatura. Fiind arbusti, fiind plantati la doi metri intre plante, trei intre randuri, sistemul de picurare ni s-a parut cel mai potrivit”, explica Simona Sipos.
Teoretic, la perioada de maturitate a arbustilor, aronia poate oferi productii de circa 10 kg de fructe pe arbust. Avand in vedere ca fructele se vand cu circa 1,4 euro pe kilogram, cultura de aronia se poate dovedi una extrem de profitabila.
„In primul an am avut cam 500 grame de fructe, insa acum, in al doilea an, cred ca vom ajunge la cel putin 5 kg de fructe pe arbust”, considera Simona Sipos.
O nemultumire a fermierilor satmareni este ca pentru cultura lor de aronia nu beneficiaza de o subventie diferentiata, singura pe care o pot incasa fiind cea pentru suprafata.
„Minima subventie de la APIA o primesc pe teren, ca si cum as fi cultivat porumb. Nici macar acolo nu sunt luata in calcul. N-am nici un fel de recunostinta ecologica, pentru plantele medicinale pe care le am. Daca eu cultiv porumb sau aronia, pentru ei e egal”, mai spune Simona Sipos.
Pentru viitor, sotii Sipos isi doresc sa construiasca un centru de procesare, mai exact o linie de presare la rece, pentru a crea suc de aronia sau pentru a comercializa fructe uscate din aceasta planta.
Aronia este singurul arbust care isi pastreaza fructul pana la momentul uscarii in pom, ceea ce ii permite fermierului sa il culeaga si mai tarziu. Fructul de aronia este recunoscut pentru multitudinea de antioxidanti pe care ii detine, precum si pentru vitaminele B1, B2, C, E, P. Vitamina P, de exemplu, are rolul de a fiza vitamina C in organism si de a reface tonusul vaselor capilare.
Studiile au aratat de asemenea ca aronia imbunatateste sistemul imunitar, echilibreaza metabolismul si scade nivelul stresului. Mai mult decat atat, fructele de aronia sunt bogate in proantocianine, substante pe care le putem regasi si in semintele de struguri.