In Romania, circa 200 de hectare sunt cultivate anual cu Paulownia, arborele-minune care ajunge in doar trei ani la o inaltime de 20 de metri. Pe langa viteza sa de crestere, arborele Paulownia este din ce in ce mai popular in Romania mai ales datorita profiturilor pe care le poate oferi: circa 30.000 de euro la un hectar.
Despre Paulownia am discutat cu Paul Basoc, romanul care a infiintat la Bistrita, in 2011, prima plantatie din tara cu acest arbor si care detine astazi pepiniera Paulownia Online.
„Paulownia va deveni in urmatoarea perioada una dintre cele mai avantajoase surse de lemn din lume. De aici a pornit si dorinta noastra de a planta si de a-i ajuta si pe ceilalti sa infiinteze plantatii de Paulownia. La noi, exista aceasta specie inca din 1973, insa mai mult pentru ornament”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Paul Basoc, proprietarul Paulownia Online.
In lume, exista nu mai putin de 26 de specii de Paulownia, insa pentru tara noastra doar cinci sunt recomandate: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong si Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei. Avand un aspect neted, lemnul Paulownia este folosit preponderent in mobila de lux, precum si pentru confectionarea instrumentelor muzicale.
„Noi lucram cu cinci specii de Paulownia, cele mai populare din punct de vedere al cererii fiind Elongata si Shang Tong. Aceste soiuri sunt rezistente atat la frig, cat si la temperaturile ridicate. Daca vorbim despre duritatea lemnului de exemplu, aceasta este cea mai mare la Elongata. Din punct de vedere al vitezei de crestere sau a cantitatii masei lemnoase nu sunt diferente majore intre cele cinci specii comercializate de noi”, a mai spus Paul Basoc.
Cei care au de gand sa planteze Paulownia trebuie sa se asigure ca terenul pe care il au in posesie are un PH situat intre 4,5 si 7. De asemenea, un alt element important este irigarea, arborele Paulownia necesitand multa apa.
„Solul e bine sa aiba un PH-ul intre 4,5 si 7, sa nu fie foarte mlastinos, deoarece atunci arborele ar fi in pericol sa aiba radacinile putrezite. Irigarea este de asemenea foarte importanta, deoarece Paulownia necesita foarte multa apa. Este bine ca proprietarul sa aiba un sistem de irigat. Inainte de plantare, pamantul trebuie pregatit, adica sa se realizeze o aratura si o biscuire”, mai afirma Paul Basoc.
In cadrul unui hectar se pot planta aproximativ 600 de arbori Paulownia, distanta optima fiind din 4 in 4 metri. In cazul in care arborii urmeaza sa fie valorificati pentru biomasa, atunci spatierea dintre copaci poate fi si mai mica. Pentru plantare terenul trebuie arat si discuit, eventual si erbicidad impotriva buruienilor. Dupa circa 3 saptamani, se poate trece la operatiunea propriu-zisa de plantare.
„Primavara se planteaza incepand cu luna aprilie, dupa dezghet, pana maxim in luna iunie. Toamna se planteaza dupa ce ies din vegetatie, asta insemnand din 15 septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie. Exista si o diferenta de cost al materialului saditor, cea mai ieftina varianta fiind puietii pentru plantarea de primavara”, mai spune Paul Basoc.
Paulownia ajunge la maturitate dupa 3 – 6 ani de la plantare, in functie de zona si de conditiile climatice. Dupa acest timp, proprietarul poate beneficia de un profit de circa 25.000 de euro pentru un hectar, in conditiile in care costul infiintarii este de circa 2.000 de euro.
„La un hectar, estimam la 600 de arbori ca ies circa 300.000 metri cubi de bustean. Noi prin contract cu preluare oferim 100 de euro pe metru cub. Ar veni 30.000 de euro pentru un hectar. Costurile infiintari sunt de circa 1.500 de euro, daca optam pentru varianta de plantare in primavara. Avem nevoie de 600 de rasaduri. De asemenea, la costul infiintari se mai adauga si fertilizatorii”, mai spune Paul Basoc.
Din punct de vedere al daunatorilor, administratorul site-ul Paulownia Online spune ca cel mai daunator pentru acest arbore este viermele sarma. „Trebuie tratat inainte de plantare, pentru ca altfel acest daunator poate compromite plantatia”, atrage atentia Paul Basoc.
Denumit si Arborele Printesei, Paulownia este un copac de esenta tare orginar din China. Arborele, numit initial pavlovnia dar care acum este scris paulownia, a fost numit asa in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica tarului Pavel I al Rusiei.