Printr-un proiect finantat prin Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, Corina Chiric din satul Vrancioaia, comuna Vrancioaia, judetul Vrancea, a obtinut fonduri europene nerambursabile pentru construirea unui spatiu pentru cultivarea ciupercilor si alimentarea cu energie electrica.

Depus in cadrul celei de-a treia sesiuni lansate la nivelul GAL Țara Vrancei, acest proiect, cu o valoare totala de 169.806 de euro, vizeaza cresterea competitivitatii intreprinderii individuale beneficiare, printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie, si indeplinirea standardelor nationale si comunitare, introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei (inclusiv ale celei ecologice), adaptarea exploatatiei la standardele comunitare și cresterea veniturilor exploatatiei agricole, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Astfel, investitia care face obiectul proiectului este destinata infiintarii unei ciupercarii in spatii protejate. Cele doua tuneluri de cultura vor fi cultivate in sistem conventional cu Pleurotus HK 35 si Pleurotus P70.

Investitia este structurata astfel:

  • tuneluri de cultura, formate din doua module, cu o suprafața totala construita de 521,52 m², structura metalica avand inchideri din materiale termoizolante, dotata cu sisteme de control si comanda a parametrilor din camera de cultura, instalatie de tratare a aerului, panou filtru de evaporatie, sistem de racire a apei, instalatii termice de racire, instalatii necesare asigurarii utilitatii obiectivului;
  • anexa administrativa si sociala, constructie cu regim de inaltime, parter si suprafata construita de 64,40 m²;
  • alei, trotuare, drumuri de incinta;
  • utilitati necesare obiectivului (pentru alimentarea cu apa a fost prevazut un put forat, iar pentru colectarea apelor uzate este necesara o fosa septica);
  • echipamente pentru fluxul de productie: centrala termica.

Prin implementarea proiectului se va obtine o productie de 4.500 kg/tunel/ciclu, rezultand astfel o productie anuala estimata de 54.000 kg (daca luam in calcul sase cicluri de productie), se vor crea oportunitati pentru ocuparea fortei de munca in mediul rural (trei locuri de munca), iar sistemul de incalzire-racire a tunelurilor de cultura va oferi posibilitatea comercializarii ciupercilor tot timpul anului.

Totodata, prin adaptarea exploatatiei la standardele comunitare, vor fi respectate conditiile de depozitare, manipulare si pastrare a ciupercilor in spatiul pentru depozitare, dotat cu cantar si transpaleți manuali.

Cultivarea ciupercilor reprezinta o afacere profitabila pentru beneficiara proiectului, data fiind calitatea investitiei realizate, a echipamentelor folosite, dar si faptul ca in zona nu exista alte astfel de ciupercarii sau exploatatii care sa-i faca concurența.

Cererea mare de pe piata va asigura succesul cultivarii ciupercilor atat timp cat calitatea lor ramane ridicata.

Share on Facebook