Idei de afaceri la tara: ce a facut un tanar antreprenor cu fonduri prin PNDR

Facebook
Twitter

Printr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile, prin Masura 312 din vechiul PNDR, Claudiu Zavera a reusit sa obtina 853.721 lei pentru a-si indeplini visul.

In Romania, aproximativ 9,6 milioane de locuitori traiesc in mediul rural. In intreaga ei istorie moderna, Romania a fost o tara cu o populatie  predominant rurala. Chiar daca migratia populatiei rurale spre orase a fost un fenomen consistent, care va continua si in urmatoarele decenii, problema rurala ramane un aspect critic pentru societatea romaneasca.

Din punct de vedere administrativ, spatiul rural romanesc cuprinde 2.861 de comune. Infrastructura si serviciile de baza neadecvate sau inexistente in multe regiuni constituie principalul element care mentine decalajul accentuat dintre zonele rurale si zonele urbane, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Serviciile au fost si vor ramane intotdeauna tipul de activitate care nu presupune in mod obligatoriu existenta unor resurse materiale considerabile pentru demararea afacerii. In servicii te poti lansa aproape fara niciun ban, doar pe baza cunostintelor pe care le posezi, si cu multa munca.

Te-ar putea interesa si:

Aceasta a fost ideea de la care a plecat Claudiu Zavera, un tanar intreprinzator pasionat de masini. El este licentiat in Drept, dar are si o diploma de mecanic auto. In plus, el avea avantajul de a cunoaste politicile si programele de dezvoltare rurala. La obiectivul general, de dezvoltare durabila a economiei rurale, s-au adaugat cele specifice: crearea si pastrarea locurilor de munca in comuna damboviteana Ulmi, precum si crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia localitatii.

Asa a luat fiinta unitatea pentru intretinerea si repararea autovehiculelor. Claudiu Zavera a construit mai intai hala care adaposteste service-ul auto, dar si o spalatorie pentru masini.

Apoi a inceput sa achizitioneze echipamentele necesare – printre altele, un dispozitiv de redresat caroserii, o trusa de tinichigerie, aparate de sudura, o cabina de vopsire, un elevator si mai multe unelte necesare activitatii de reparare si intretinere a autovehiculelor.

Prin punerea in practica a proiectului, au fost create opt locuri de munca, o cifra incurajatoare pentru o localitate cu aproape 4.500 de locuitori. Unul din factorii de succes a fost faptul ca domeniul in care s-a investit este foarte bine stapanit din punct de vedere profesional de catre beneficiar. De altfel, Claudiu Zavera se declara foarte multumit de ce a realizat pana acum.

Tanarul intreprinzator reprezinta unul dintre exemplele care se pot adapta si in alte contexte si pot stimula aparitia de noi idei.

Dezvoltarea serviciilor de calitate, dar si crearea de locuri de munca in mediul rural, inseamna cresterea calitatii vietii pentru oamenii din aceste regiuni, inseamna mai multa incredere in viitor si reducerea decalajului dintre sat si oras.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE