PNDR 2014-2020: Utilajele agricole achizitionate prin leasing sunt considerate cheltuieli eligibile

Facebook
Twitter

Fermierii care vor achizitiona prin leasing utilaje si echipamente agricole, precum tractoare sau combine, vor primi finantare nerambursabila prin intermediul noului Program National de Dezvoltare Rurala (2014-2020), singura conditie fiind ca beneficiarii de fonduri sa devina proprietarii utilajelor in maxim cinci ani.

„In noul PNDR sunt eligibile achizitiile in leasing de masini, utilaje, echipamente noi, precum chiar si a echipamentelor ce tin de irigatii, in limita valorii de pe piata a bunului respectiv, indiferent de masurile de finantare accesate de fermier. Bineinteles, ma refer la acele masuri care cuprid achizitia de utilaje. Exista o conditie insa, si anume ca beneficiarul sa devina proprietarul utilajului cumparat in cel mult 5 ani, a spus Mihai Herciu”, directorul general AM-PNDR din Ministerul Agriculturii, in cadrul unui seminar.

De exemplu, in cadrul subMasurii 4.1, conform Ghidului Solicitantului publicat pe site-ul AFIR, sunt considerate cheltuieli eligibile „achiziționarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci și semiremorci specilizate în scopul comercializării produselor agricole în cadrul unui lanț alimentar integrat”.

Cu toate acestea, fermierii trebuie sa tina cont ca in noul PNDR se considera cheltuiala eligibila doar leasingul financiar. Astfel, nu vor fi eligibile costurile legate de contractele de leasing, cum ar fi refinantarea, cheltuielile de asigurare etc.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE