Doi tineri au avut curajul sa acceseze 45.000 de euro fonduri europene nerambursabile si sa mizeze pe inovare.

O ferma transformata intr-o afacere diversificata din mediul rural de catre noii proprietari, care nu erau fermieri prin traditie, demonstreaza ca spiritul intreprinzator si creativitatea sunt intotdeauna o combinatie castigatoare. Ferma include acum un restaurant, un magazin si facilitati pentru organizarea de conferinte.

Proprietarii sunt doi tineri din Suedia care au avut curajul sa inceapa o afacere inedita in mediul rural. Au cumparat, asadar, o ferma veche pe care au transformat-o intr-o afacere de succes, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Obiectivul principal al proiectului a fost aplicarea unui concept de afacere rurala, care combina activitatea agricola clasica cu activitati comerciale de tipul vanzarii produselor obtinute direct la poarta fermei si oferirea de servicii de tip restaurant, organizarea de evenimente specifice pe teritoriul fermei si realizarea de vizite ghidate pentru turisti. Scopul a fost oferirea unei experiente unice, asociate unei bucatarii savuroase si originale intr-un mediu incantator.

Principalele activitati prevazute in proiect au fost:

i) Investitiile legate de necesitatile noii afaceri puse pe picioare – mai precis, achizitionarea tuturor dotarilor si facilitatilor necesare pentru restaurant, magazin si pentru salile de conferinte.

ii) Restructurarea activitatilor agricole de la ferma, in scopul rentabilizarii lor si in vederea crearii fluxurilor si circuitelor necesare care sa serveasca conceptului de afacere rurala – mai precis, s-a recurs la ideea originala de inchiriere a unei parti din animalele detinute, dat fiind ca noii proprietari nu se puteau ocupa de cresterea unui numar prea mare de animale. Destinatarii acestei actiuni au fost proprietarii de pamanturi din vecinatate si primaria din Umeå (care inchiriaza o parte din oile detinute de proprietarul fermei).

In prezent, productia agricola reprezinta aproximativ 50% din rezultatele financiare ale fermei. Activitati noi si diversificate, care includ vanzarea de produse, organizarea de evenimente si tururi ghidate pentru turisti, reprezinta circa 25% din incasari. Se asteapta insa ca aceasta cifra sa se dubleze in aproximativ cinci ani.

Biodiversitatea locala se pastreaza prin intermediul inchirierii de animale de pasunat si prin formele de turism rural practicate, prin folosirea de catre primarie a oilor de la ferma. Care au fost invatamintele acestui proiect? O afacere in mediul rural dezvoltata in cadrul unei ferme poate avea succes chiar si atunci cand este initiata de oameni care nu au experienta in domeniul agriculturii.

Pentru acest proiect, cheia dezvoltarii a fost creativitatea si curajul de a crea un concept care sa poata fi pus in practica imediat si cu rezultate vizibile in timp relativ scurt.

Share on Facebook